Is je website of webshop al gebruiksvriendelijk ingericht? Pas je al overtuigingsprincipes toe, zoals positieve reviews of tijdelijke aanbiedingen? Dan ben je goed bezig! Maar pas je ook al neuromarketing toe? Een interessante manier om jouw doelgroep nóg beter te verleiden.
Waarom is neuromarketing belangrijk?
In een onderzoek van Unravel bekeken 64 participanten filmtrailers. Vervolgens gaven ze aan hoe graag ze naar de film wilden gaan. Wat bleek: hoe vaker mensen zeiden dat ze de film wilden bezoeken, hoe minder vaak het ook daadwerkelijk gebeurde.
Mensen maken dus irrationele keuzes. Dit betekent dat gedrag van jouw doelgroep niet altijd logisch te voorspellen is. Ze zeggen A te kiezen, maar kiezen toch B.
Hoe wisten de onderzoekers of een filmtrailer wél succesvol zou zijn?
Daarvoor gebruikten ze neuromarketing onderzoek. Van elke participant werden kijkpatronen en hersenactiviteit gemeten. Hoe fijn vinden de hersenen de trailers? Hoe lang blijven ze kijken? Of haken ze al snel af? En daardoor werd voorspeld of een film succesvol zou zijn.
Hersenactiviteit zorgt voor een preciezere inschatting van gedrag naar aanleiding van een uiting. Met neuromarketing speel je in op de hersenactiviteit van je bezoekers.
Wat kan ik met neuromarketing?
Natuurlijk kun je je uitingen laten onderzoeken op hersenactiviteit. Denk aan een verpakking, promotiefilm, website of winkelinrichting. Inzichten uit onderzoek kunnen je helpen om resultaat drastisch te verbeteren. Maar je kunt al beginnen door gewenst gedrag te ontwerpen vanuit psychologische principes. Denk goed na over hoe je de emoties van je doelgroep kunt aanspreken.

Mooi verhaal, maar ik wil nu wel eens concrete tips lezen!
Dat begrijp ik, want hoe breng je psychologische inzichten nou in de praktijk? Hieronder deel ik 5 voorbeelden met je:
1. Een passende grootte voor je prijs
Geef je korting? Zet dan eens je oude prijs in een groter lettertype en je nieuwe prijs in een kleiner lettertype. Zo benadruk je visueel dat de nieuwe prijs een stuk lager en aantrekkelijker is.

2. Laat je product dichterbij komen
Uit onderzoek blijkt dat ons brein positief reageert op de beweging van mensen, producten of voorwerpen die naar ons toe komen. Waarschijnlijk omdat ons brein dit registreert als toenadering en verbinding. Tegelijkertijd geeft ons brein een negatief signaal als een persoon van ons weg loopt. Dat linken we aan afstandelijkheid en is minder verleidelijk.
Zorg er dus voor dat je product dichterbij komt, bijvoorbeeld in video of animatie. Toon alle details en close-ups, zonder de herkenbaarheid van je product te verliezen. En laat bijvoorbeeld een productafbeelding inzoomen als je een productpagina opent.
3. Toon de gewenste eindbeloning bij check-out
Het meest pijnlijke moment in het bestelproces: gegevens invullen en betalen. Zorg ervoor dat je de pijn verzacht door de gewenste eindbeloning te tonen. Zo help je je bezoekers te herinneren waarom ze dit vervelende proces doorlopen. Hoe beter je het toekomstige geluksmoment laat zien, hoe hoger de aanmaak van dopamine bij jouw bezoekers. Dopamine is het stofje dat je bezoekers een prettig gevoel geeft en aanzet tot actie.

4. Geef positieve feedback
Wees gul met het geven van positieve feedback aan je bezoeker. In elke stap van de klantreis kun je schouderklopjes of complimenten geven. Zo wakker je een positieve emotie aan. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een koptekst als: "Wat fijn dat je lid wilt worden"
- Het tonen van vinkjes bij een juiste invoer
- Een duimpje omhoog bij de keuze voor een veilig wachtwoord
- Een vrolijke melding wanneer iemand een product in zijn winkelwagen heeft gestopt
5. Ontwerp kijkgedrag
Eigenlijk een hele simpele tip, maar vaak genoeg nog vergeten. Draait een video of een foto om een persoon? Laat de persoon op de foto de bezoeker aankijken. Dat vindt ons brein prettig. Zorg ervoor dat je geen beelden gebruikt van iemands rug of iemand die naar beneden op je neer kijkt. Dat creëert afstandelijkheid en geeft een negatief gevoel.
Wil je dat mensen naar een knop kijken? Laat een persoon dan ook naar die knop kijken. We zijn namelijk gewend om gedrag wat we zien te kopiëren, en te kijken naar waar andere mensen ook naar kijken.


Bonustip 6: Conditioneer met je branding
Je kent vast het experiment van Pavlov wel. Elke keer voordat een hond voedsel kreeg, werd er een geluid afgespeeld. De hond ging kwijlen, zelfs als er alleen maar geluid werd afgespeeld. Zo werkt het ook met de uitstraling van je merk. Koppel keer op keer een signaal aan de beloning (honger stillen, een geluksmoment, nieuwe inspiratie, etc.). Doe je dit consistent en krachtig genoeg? Dan krijgt jouw doelgroep al dopamine bij het zien van het signaal.
Voorbeelden van signalen:
- Logo
- Kleur, geur en smaak
- Vorm
- Pay-off / slogan
- Geluid / muziek
- Karakter / personage (bijv. de Albert Heijn winkelmanager)


Je doelgroep verleiden met neuromarketing?
Onze specialisten helpen je graag jouw resultaten te verbeteren. Maak gerust een vrijblijvende afspraak om eens kennis te maken en jouw ambities te bespreken.