Vroeger was IT een soort black box. Je huurde iemand in die dingen deed waar je weinig van begreep. Na een hele tijd kreeg je dan een product opgeleverd, en dan was het hopen dat het deed wat je wilde. Want er ging nogal eens wat mis in de communicatie tussen developers en klant. Agile werken is daarentegen een stuk interessanter. Als klant kun je bijvoorbeeld beter bijsturen en het eindresultaat is daardoor vaak een stuk beter. Maar er zijn verschillende manieren om een contract met een ontwikkelaar af te sluiten voor een agile-project. In dit artikel zetten we 3 opties op een rij.
Wat is agile werken?
De letterlijke vertaling van agile is wendbaar. En dat dekt al voor een heel stuk de lading. Agile helpt ontwikkelaars om snel te reageren op feedback. Het is een werkwijze waarmee er mogelijkheden zijn om de richting van het project te beoordelen, voordat het is afgerond.
Kort gezegd wordt een project opgedeeld in verschillende losse punten, zogenaamde user stories. Als klant prioriteer je deze user stories en worden ze op de backlog gezet. Ontwikkelaars gaan vervolgens van boven naar beneden aan de slag met de user stories. Elke 2, 3 of 4 weken wordt er een aantal user stories opgeleverd, die samen een functioneel pakket vormen. Jij kunt deze deelproducten eenvoudig beoordelen en makkelijk bijsturen.
3 opties voor contracten in een agile-project
Als we onze klanten vertellen dat we bij OrangeTalent agile werken, is niet iedereen direct enthousiast. Ze zijn bang dat het een duur geintje is waarmee geen resultaat geboekt wordt. Van onderstaande 3 opties is nummer 3 het goedkoopst én krijg je het beste resultaat. Daarom werken we het liefst op die manier.
Optie 1: Fixed price, date en scope
Met deze optie wordt het aantal uren ingeschat dat je project gaat vragen. Een manager verdubbelt dit aantal, omdat hij weet dat het vaak meer werk is dan ingeschat. Er komt ook nog 30% risicotoeslag bij, want het risico ligt volledig bij de leverancier. Eventueel meerwerk wordt op basis van nacalculatie aan de klant doorberekend.
Het team gaat vol goede moed aan de slag, maar dan ontstaan er problemen. Na 10 sprints is er namelijk functionaliteit bijgekomen waar van tevoren geen rekening mee was gehouden. Hierdoor is er geschoven op de backlog, maar eigenlijk zou dit al als meerwerk moeten gelden.
Er ontstaat op dit punt vaak gedoe tussen klant en leverancier. De leverancier had dit werk moeten zien aankomen en hem moeten informeren over eventueel meerwerk. Projectmanagers, directies en andere betrokkenen moeten topoverleg voeren om alles recht te breien. Geen inspirerende situatie.
Optie 2: Alleen de scope ligt vast
Een andere variant legt alleen de scope vast. Er wordt alsnog een ureninschatting gedaan, die natuurlijk weer worden verdubbeld. Er is geen risicotoeslag. Maar de scope van het project ligt niet vast.
De klant wordt actief betrokken en bepaalt voor elke sprint wat er moet gebeuren. User stories kunnen sneuvelen ten koste van andere user stories van vergelijkbare grootte. Als dit betekent dat er aan de onderkant functionaliteit afvalt, is de klant hier actief bij betrokken en dus op de hoogte. Hierdoor wordt gedoe voorkomen. Over meerwerk wordt nog even gesproken, maar de klant besluit de functionaliteit waar het om gaat achterwege te laten. Maanden voor de deadline en veel goedkoper dan verwacht is het project afgerond.
Optie 3: Op basis van vertrouwen
De goedkoopste oplossing die het beste resultaat oplevert. Dat is wat je krijgt als je samenwerkt op basis van vertrouwen. Het project wordt ingeschat aan de hand van user stories, dus niet op basis van uren. Als klant betaal je dan ook voor opgeleverde user stories, feitelijk dus voor opgeleverde functionaliteit. Geen verdubbeling van het aantal uren of een risicotoeslag, maar gewoon agile zoals het hoort. Want je hebt na elke sprint een werkend product en er is nooit sprake van meerwerk.
Als klant wordt je nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkeling van je project, zodat je precies weet hoe de vlag ervoor hangt.

Meer weten over agile-contracten?
Heb je een mooi project in gedachten en wil je weten hoe we dat bij OrangeTalent zouden aanvliegen? Neem dan even contact met ons op, we denken graag met je mee.