Google Tag Manager
Als marketeer gebruik je vaak meerdere tools. Denk aan analytics, advertentiebeheer en a/b tests. Deze tools hebben vaak hun eigen tag die geïmplementeerd moet worden in je website of app. Het beheren en overzicht houden van deze tags kan lastig zijn. Daarnaast ben je vaak afhankelijk van een website ontwikkelaar voor het toevoegen en verwijderen van tags.
Er zijn verschillende oplossingen die het organiseren van tags mogelijk maken. Een oplossing die wij inzetten is Google Tag Manager. Het voordeel hiervan is dat je met één code in de website, al je tags in Google Tag manager kunt beheren.
Waarom een tag manager?
Kiezen voor een tag manager beloont je met veel voordelen. Ten eerste is de implementatietijd van tags korter in een tag manager. Waar je mogelijk eerst je code moest doorsturen aan je technische partij, kun je het nu zelf. Voor tags die langere tijd gebruikt worden is dit niet zo'n probleem, maar stel dat je morgen een promotie wil doen en daarvoor bepaalde acties wil meten. Dan is het handig om deze direct zelf door te voeren.
De mogelijkheid om zelf tags bte kunnen toepassen maakt het makkelijk om te kunnen experimenteren. Misschien ben je wel een nieuwe A/B test tool tegengekomen die er interessant uitziet. Dankzij een tag manager kun je de a/b test tool gemakkelijk implementeren of verwijderen. Want bevalt het niet? Dan haal je hem er gemakkelijk weer uit.
Ten tweede biedt een tag manager een overzicht van welke wijzigen er gedaan zijn. De wijzigingen kun je ook terugdraaien. Een tag manager heeft versiebeheer waarmee je precies kunt zien door wie en wanneer een wijziging is gedaan. Zijn er metingen die ineens niet meer binnenkomen? Dan kun je even terugkijken wat er is veranderd.
Ten derde zit in veel tag manager oplossingen, waaronder Google Tag Manager, de mogelijkheid om je wijzigingen te kunnen testen voor je ze publiceert. Als je een code zonder tag manager zou plaatsen wordt deze meestal meteen gepubliceerd. Als iets niet klopt dan kunnen ook direct je statistieken schuin lopen en is het lastig dit weer terug te draaien.
Met een test omgeving in een tag manager kun je de wijzigingen zoals een nieuwe tag of aangepast logica testen. Zo weet je precies wat er gebeurt als je ergens op klikt of bezoekt. Als je wijzigingen kloppen kun je deze publiceren naar al je bezoekers.
Nadelen van een tag manager?
Zijn er ook nadelen? Ja, die zijn er. Alhoewel het meer punten zijn waar je rekening mee moet houden, dan in ze direct te bestempelen als een nadeel.
Het eerste waar je rekening mee moet houden is de snelheid van je website. Door de vele mogelijkheden die een tag manager biedt, ben je snel geneigd om te gaan experimenteren met verschillende tools. Echter is het zo dat hoe meer tools je gebruikt, hoe langzamer je website wordt. Een tag manager kan dus serieuze invloed hebben op de snelheid van je website (en daarmee ook SEO). Wees bewust van wat je toepast. Als je een tool niet meer gebruikt, is het beter om deze te verwijderen of pauzeren. Behoud alleen de tags die essentieel zijn.
Een ander nadeel komt voort uit mijn perspectief als ontwikkelaar. En dat is dat enkele toepassingen niet standaard beschikbaar zijn, waardoor een marketeer toch afhankelijk blijft van een ontwikkelaar. Stel je wil bij het meten van een conversie bestelling, informatie vergaren over het bestelbedrag, dan biedt tag manager dit niet standaard aan. Marketeers gaan er vaak vanuit dat deze gegevens standaard beschikbaar zijn in tag manager. Dit is niet het geval. Er moet dan een ontwikkelaar aan te pas komen wil je dat op de juiste manier kunnen meten. Daarom vind ik het een nadeel dat tag manager niet uitgebreidere opties aanbiedt.
Omdat tag manager losstaat van je website (wat zijn voordelen heeft) moet er informatie over en weer gestuurd worden, wat de tag manager implementatie een stuk complexer maakt. Daarmee is het voordeel dat je een technische implementatie kan overslaan teniet gedaan.
Kort overzicht van Google Tag Manager
Ik ga niet te diep induiken op de verschillende implementaties van tags. Mogelijk dat we dit in de toekomst nog gaan uitdiepen. Wat ik wel wil doen is een overzicht geven van de onderdelen in Google Tag Manager. Hieronder volgt een rijtje.
Container
Als je bent ingelogd in Google Tag Manager kun je een container aanmaken. Een container bevat al je tags, logica, variabelen etc. In het geval van een website werken we eigenlijk altijd met een container per website.
Workspace
Binnen je container werk je in een workspace, hierin kun je wijzigingen doen en publiceren. Het is mogelijk om meerdere workspaces te hebben. Zo kun je bij een grotere wijziging werken in een aparte workspace en later samenvoegen en publiceren. Zo kan het team wijzigingen blijven doen terwijl jij met een andere wijziging bezig bent.
Tags
Het belangrijkste onderdeel van een tag manager is tags. Google Tag Manager biedt veel verschillende mogelijkheden voor tags, maar de standaard ondersteuning ligt toch vooral bij Google's eigen producten (wat logisch is). Bijvoorbeeld Google Analytics. Google Analytics heeft een standaard tag type die binnen enkele klikken kan worden aangezet.
Google Analytics implementatie in Google Tag Manager.
Voor niet-Google tools zoals de Facebook Pixel kun je tags implementeren door te kiezen voor "Custom HTML" waarmee je eigen code kunt gebruiken.
Facebook Pixel implementatie in Google Tag Manager met het Custom HTML type.
Triggers
Een tag wordt uitgevoerd op basis van een trigger. Een trigger kan van alles zijn: een paginabezoek, een klik op een link, het verzenden van een formulier, het bekijken van een video, etc. In de Google Analytics tag die we hierboven hebben geïmplementeerd, kozen we voor "All pages" als trigger. All pages is een standaard trigger die Google Tag Manager ons geeft, maar we kunnen zelf ook triggers aanmaken.
Laten we een klein voorbeeld pakken: we hebben een contact formulier. Wanneer het formulier verzonden wordt, willen we dit als gebeurtenis meten in Google Analytics. Als een contactformulier verzonden is komt de gebruiker op de https://www.test.com/contact-verzonden pagina. We kunnen een trigger dan als volgt maken:
Een pageview trigger in Google Tag Manager waar we het paginapad hebben ingesteld op contact-verzonden.
Vervolgens kunnen we een tag aanmaken die de gebeurtenis naar Google Analytics verstuurd:
Een Google Analytics tag met type event in Google Tag Manager waar we de contact verzonden trigger gebruiken.
Dit voorbeeld verstuurt het naar Google Analytics, maar het kan van alles zijn. Misschien heb je een conversie in Google Ads die uitgevoerd moet worden of wil je de conversie meten in je CRM pakket.
Variabelen
In bovenstaande voorbeelden hebben we variabelen al meerdere keren toegepast. Variabelen bewaren informatie, zodat we deze op meerdere plekken kunnen gebruiken. Variabelen kunnen verschillende informatie bevatten: een pagina URL, de URL van het linkje waar je op geklikt hebt, een vaste waarde etc.
In de voorbeelden hierboven gebruiken we bijvoorbeeld {{ga - settings}} . Dit is een variabele die we zelf hebben aangemaakt. We zouden onze Google Analytics Tracking ID (UA) in elke tag kunnen plakken, maar als we hem moeten aanpassen, moet dit ook in elke tag. Door het in een variabele te stoppen kunnen we dezelfde configuratie in meerdere tags gebruiken.
Variabele voor Google Analytics instellingen in Google Tag Manager.
Google Tag Manager geeft ons ook een aantal standaard variabelen zoals het pagina pad die we gebruikt hebben in het contact verzonden conversie voorbeeld.
Data layer
De data layer is mogelijk niet iets waar je meteen mee te maken krijgt. Data layer is de manier waarop we informatie vanuit de website kunnen doorgeven aan Google Tag Manager. Onder nadelen had ik het over je bestelbedrag die we zouden willen weten in Google Tag Manager, met de data layer kunnen we deze 'uitlezen'.
In de code van de website zetten we het bestelbedrag in de data layer. In Google Tag Manager kunnen we deze uitlezen en versturen naar de tags waarvoor deze relevant is.
Een voorbeeld van een data layer variabele.
Import/export
Wat handig is aan Google Tag Manager is dat je eenvoudig complete containers kan importeren en exporteren. Ook is het mogelijk om delen van een container te importeren. Zo zijn er op internet al veel configuraties te vinden die je eenvoudig kan importeren in jouw container.
Je vindt deze opties onder 'Admin' in Google Tag Manager.
Templates
Naast het importeren van configuraties beschikt Google Tag Manager ook over de template gallery. Hier vind je standaard oplossingen die je binnen enkele klikken kan toevoegen aan je container. Hetzelfde idee als importeren, maar dan met templates die zijn gecontroleerd door het Google team.
Preview mode
Een groot voordeel van Google Tag Manager is dat je tags kunt testen voordat je ze publiceert naar alle gebruikers. Rechts bovenin Google Tag Manager vind je de knop preview, nadat je hier op geklikt hebt kun je een URL opgeven waar je wil beginnen. De URL zal geopend worden en is verbonden met de Tag Manager debugger.
Je kunt door je website heen klikken, bepaalde acties uitvoeren en direct zien in de Tag Manager debugger welke tags uitgevoerd zijn. Andere mogelijkheden zijn het inzien op basis van welke triggers en wat de waarden zijn van de variabelen op elk punt. Zo kun je makkelijk en snel controleren of je implementatie klopt.
Is Google Tag Manager wat voor jou?
Of Google Tag Manager past voor jouw bedrijf of website ligt aan het team en de complexiteit van je implementatie. Als je als enige werkt aan de marketing en toegang hebt tot de code om al zelf tags te plaatsen dan is Tag Manager mogelijk geen meerwaarde. Het maakt je logica misschien alleen maar complexer.
Werk je met meerdere mensen of wil je zelf snel tags kunnen plaatsen zonder technische kennis? Dan is Google Tag Manager een goede oplossing. Het geeft overzicht en maakt overzichtelijk wanneer en door wie er wijzigingen zijn gedaan. Ben je nog verder benieuwd wat Google Tag Manager voor jou kan betekenen? Neem dan eens contact met ons op.