Voordat je verder leest: ik ben ontzettend trots op ons ALCOR CMS en zie vooral veel voordelen ervan. Maar dat betekent niet dat open source voor sommige bedrijven een hele goede optie is. Daarin geef ik altijd objectief advies. Maar vandaag kijken we naar de voor- en nadelen van een closed source cms.
Een eigen webshop of website laten ontwikkelen. Er komt veel bij kijken en het is niet iets waar je dagelijks mee bezig bent. Maar je wil wel iets moois (en wat je bezoekers aanspreekt) én, vooral, een beheeromgeving die jij begrijpt en waar je snel, simpel en goed je content kunt beheren. Dan komen termen als 'open source' of 'closed source CMS' voorbij. De verschillen en overeenkomsten licht ik in dit blog toe en ik zal wat voor- en nadelen van een closed source CMS toelichten. Wil je lezen wat het verschil is tussen open- en een closed source CMS en de voor- en nadelen van een open source CMS? Lees dan hier mijn blog.
Ik begin met een paar voordelen:
1. Flexibiliteit
Met een closed source cms is het maken van unieke onderdelen en design eenvoudig. De code van het cms is bekend terrein en in principe kan alles gemaakt worden wat jij graag wilt. Bijvoorbeeld een uniek design, een koppeling met jouw boekhoudpakket of een module die specifiek voor jouw organisatie wordt gemaakt, er is geen beperking, alles is mogelijk!
2. Beheergemak
Als je meerdere websites en webshops hebt, wil je niet steeds hoeven overschakelen van het ene cms naar het andere. Alcor CMS ondersteund meerdere websites en webshops, je kunt eenvoudig websites en webshops beheren vanuit één beheeromgeving. Dat bespaart een hoop tijd en dubbel werk.
3. Technische kennis overbodig
Updates, installatie van modules of koppelingen met de tools die je gebruikt alles wordt door ons voor je geregeld. Je hebt er geen omkijken na. Je hebt ook geen technische kennis nodig om met het cms te werken. En als je er toch niet uitkomt, trainen wij je. We zorgen ervoor dat je jouw website of webshop zonder problemen kunt beheren.
4. Built for speed
Online is niets zo belangrijk als snelheid. Daarom is Alcor CMS geoptimaliseerd om hele hoge snelheden te halen. Schone code en zonder vertragende plugins. Alles om, ook bij hoge bezoekersaantallen, jouw gebruikers de beste ervaring te geven. Dat is goed voor de business.
5. Maximale veiligheid
Omdat niemand de source van Alcor CMS kent, is het ontzettend moeilijk te hacken. We hebben dan ook nog nooit problemen gehad met hackers.
6. Het is gratis
Jarenlange ervaring en ontwikkelingsuren zijn er in Alcor CMS gaan zitten. Toch bieden we onze opdrachtgevers ons CMS gratis aan. Hierdoor hou je budget over dat je kan steken in een aansprekend design, in extra toevoegingen én in wensen die in een open source CMS niet mogelijk geweest zouden zijn. Je budget steek je in zaken die er écht toe doen.

Nadelen van een eigen cms
Zoals ik al zei: ik heb een voorkeur voor een eigen cms. Maar dat betekent niet dat er geen nadelen aan verbonden zijn.
1. Niet alles is plug & play
Bij een open source cms heb je de wereld aan plugins, waarmee je allerlei functionaliteiten aan je website kunt toevoegen. Alcor CMS heeft veel, heel veel mogelijkheden maar lang niet zoveel plugins als bijvoorbeeld Wordpress. Maar we kunnen alles voor je maken. En alles wat we al eens gemaakt hebben, kun je natuurlijk gebruiken. We breiden de basis steeds verder uit.
2. Je wilt niet meer overstappen
Een nadeel die wij van veel van onze opdrachtgevers horen is dat ze niet begrepen zolang te hebben aangemodderd in een open source CMS. Het gemak en de eenvoud waarmee het Alcor CMS werkt verbaasd en zorgt ervoor dat je nooit meer een andere CMS pakket wilt.


Closed source of open source?
Je gaat een webshop laten maken. De keuze voor een closed source of open source cms hangt van heel veel factoren af. Als je niet goed weet wat je moet kiezen, willen we je daar graag mee helpen. Wij hebben de mogelijkheden van ons CMS, Alcor, helemaal uitgewerkt. Laat je verrassen!