Een website of webshop kan niet zonder cms. Met het contentmanagementsysteem voeg je inhoud toe aan je website. Je hebt daarbij 2 keuzes: je kiest voor een open source cms, of je kiest voor een webontwikkelaar die zijn eigen cms heeft gebouwd. In dit artikel vertel ik je over de voor- en nadelen van een open source cms.
Wat is open source / wat is closed source?
Laten we beginnen met uitleggen wat een open source CMS is. Een open source CMS wordt ontwikkeld door een community van programmeurs (vaak) vrijwilligers). De code van het CMS is openbaar en voor iedereen in te zien. Een open source CMS kan door iedereen gekopieerd, aangepast, aangevuld en verspreidt worden zonder kosten voor auteursrechten of andere kosten.
Een closed source cms is ontwikkeld door ervaren programmeurs en is niet openbaar gepubliceerd. De broncode behoord toe aan de programmeurs die het CMS ontwikkeld hebben. Een closed source CMS wordt vaak kosteloos ter beschikking gesteld aan organisaties zodat zij daarmee hun website/webshop kunnen bewerken.
De voordelen van open source
Een open source cms heeft een aantal voordelen.
1. Het is al klaar
Open source cms’en zijn gratis te downloaden en te gebruiken. Als je een hele basale website neer wilt zetten en je hebt weinig tot geen maatwerk nodig, dan is een open source een prima keuze.
2. Veel integraties en modules beschikbaar
Een CMS als Wordpress is populair en kent vele standaard modules die je direct kunnen installeren en gebruiken. Ook zijn er met veel partijen samenwerkingen hiervoor zijn zo genoemde plugins geschreven die met een paar klikken geïnstalleerd kunnen worden zodat jouw website perfect integreert met de tools van deze partijen.
3. Voor standaard vragen een betaalbare optie
Omdat het CMS en de vele templates (ontwerpen voor het aanzien van je site/shop) al zijn ontwikkeld heb je lage opstartkosten. Je kan zelf (of je handige neefje) een website in elkaar klikken. Wordt je vraag complexer en wil je meer maatwerk dan lopen de kosten bij open source snel op.
Nadelen van open source cms
Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan een open source cms.
1. Maatwerk in open source is duur
Wil je een open source cms gebruiken, maar het wel op maat laten maken voor jouw organisatie? Dan kun je je portemonnee trekken. Sterker nog, deze kosten zijn vaak hoger dan investeren in een closed source cms dat veel beter aansluit op jouw bedrijf en wensen.
2. Gebrek aan veiligheid
Een derde van alle websites gebruikt een open source cms. Dat maakt ze interessant voor hackers: één zwakke plek kan dan misbruikt worden voor duizenden of miljoenen sites. Volgens een onderzoek van Sucuri gebruikt 75% van de gehackte websites Wordpress als cms.
3. Niet altijd even snel
De kans is groot dat een open source cms functionaliteiten heeft die je nooit gebruikt. Dat kan je website of webshop onnodig langzaam maken. Sommige open source cms’en, zoals Joomla, staan erom bekend dat ze veel van je servercapaciteit vragen.
4. Verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid voor het goed laten werken van een open source CMS liggen bij... niemand. Uiteraard zit er achter een groot open source CMS een team goede ontwikkelaars, maar is er iets mis dan kan je als organisatie dat hooguit melden en hopen dat het opgepakt wordt, garantie krijg je niet.
5. Kwaliteit
Het wemelt van de zo genoemde experts die voor een paar honderd euro een website/webshop voor je maken. Wat vaak vergeten wordt is dat het een website of webshop slechts een middel is om de gestelde doelen te bereiken. Het is veel belangrijk te kijken wie je doelgroep is, welke producten je verkoopt en hoe je dit online het meest efficiënt kunt doen. Kortom; kijk verder dan het middel.
6. Updates
Een open source CMS moet geüpdatet worden. Dat kan handmatig maar je kan het ook automatisch laten doen. Het nadeel van automatisch updaten is dat je het vaak niet door hebt totdat er iets misgegaan is. Complete websites/webshops werken niet meer of die ene belangrijke integratie met een tool die je vaak gebruikt werkt niet meer zoals voorheen. De enige oplossing is wachten op een nieuwe update die dit probleem oplost (kan maanden duren) of om een expert in te schakelen die er voor je induikt met hoge kosten tot gevolg.

Het alternatief voor open source
Eindelijk een CMS zonder beperkingen. Voor websites en e-commerce. Alcor is het CMS dat je alle ruimte geeft om digitaal te ondernemen zoals jij het wil. Flexibel, schaalbaar en intuïtief te beheren. Ontwikkeld door OrangeTalent, uit frustratie over de beperkingen van bestaande systemen. Speciaal voor organisaties die alle vrijheid willen om zelf digitaal uit te blinken.