Google heeft een vernieuwde versie van Google Analytics uitgebracht. Waar we tot op vandaag gebruik maakte, noemde Google, Universal Analytics, maar sinds kort is GA4 uitgebracht als nieuwe variant met nieuwe mogelijkheden.
Waar je rekening mee moet houden is dat GA4 nog erg nieuw is. De implementatie in Google Tag Manager wordt nog als beta bestempeld. Maar aangezien Google, GA4 wel als standaard variant heeft ingesteld wanneer je een nieuwe Analytics property aanmaakt, maakt wel duidelijk dat het klaar is voor productie.
Wie wel eens gewerkt heeft met Firebase Analytics, komt de logica in GA4 bekend voor. Firebase is Google's platform voor apps, zowel mobiel als web. Het bevat functies voor onder andere authenticatie, opslag, databases, analytics en error reporting. Analytics was bij Firebase anders, omdat je bij apps kijkt naar schermen en gebeurtenissen. Met GA4 brengt Google een oplossing die in beide scenario's, web en mobiel, kan werken.
De oplossing voor beide scenario’s, maakt dat je anders moet gaan denken bij GA4. In Universal Analytics ging het standaard om pagina's en daar was alles omheen gebouwd. Bij GA4 staan gebeurtenissen centraal en alles is een gebeurtenis, dus ook een paginaweergave.
Een nieuwe GA4 property
Bij het aanmaken van een GA4 property kun je aangeven op welk platform je, je focus legt. Als je kiest voor web worden er door Google standaard gebeurtenissen gemeten voor onder andere: paginaweergaven, zoeken, uitgaande links en scrolls.
Je kunt er altijd voor kiezen dit uit te schakelen en zelf de gebeurtenissen te meten.
Universal Analytics upgraden naar GA4
Google heeft ook de optie toegevoegd om je Universal Analytics property te upgraden. Dit kun je doen vanuit het beheerdersgedeelte in Google Analytics. Bij het upgraden wordt er een nieuwe property gemaakt en blijft je oude bewaard. Metingen vanuit Universal Analytics worden dan automatisch ook in de nieuwe GA4 property gemeten.
Het ligt er wel aan hoe je de inrichting had staan. Als je enkel gebruik maakte van gtag.js, zul je alles automatisch doorlopen. Als je Google Tag Manager gebruikt, zul je wel wat instellingen moeten wijzigen om bijvoorbeeld gebeurtenissen ook te meten in de nieuwe GA4 property.
Wat is nieuw in GA4?
We gaan niet te diep induiken op de interface en waar alles staat. Deze blog is vooral bedoeld om de technische veranderingen te bespreken. Mocht je willen zien wat er nieuw is in de interface, lees dan eens de blog van Krista Seiden.
Van sessies en pageviews naar gebeurtenissen en parameters
Bovenaan zijn we er al kort ingegaan op hoe GA4 het anders aanpakt dan Universal Analytics. Waar Universal Analytics draait om gebruikers sessies en paginaweergaven, draait alles in GA4 om gebeurtenissen en parameters.
In Universal Analytics konden we gebeurtenissen inschieten op de volgende manier:
gtag('event', <action>, { 'event_category': <category>, 'event_label': <label>, 'value': <value>, });
We hadden vaste velden waarin we gebeurtenissen konden meten, categorie, actie, label en een waarde voor de gebeurtenis.
GA4 is uitgebreider en kunnen we ook eigen parameters gebruiken. Stel we hebben een quiz gemaakt en we willen weten welk antwoord iemand heeft gegeven op welke vraag. In Universal Analytics zouden we zoiets doen:
gtag('event', 'De vraag?', { 'event_category': 'Quiz', 'event_label': 'Het antwoord', 'value': 0, });
Dat werkt, maar eigenlijk is het niet netjes om je vraag in het actieveld te stoppen. In GA4 kunnen we onze eigen parameters maken, daarmee kunnen we zoiets doen:
gtag('event', 'quizEvent', { \"QuizQuestion\": \"De vraag?\", \"QuizAnswer\": \"Het antwoord\", \"QuizAnswerTime\": 12, });
De parameters QuizQuestion, QuizAnswer en QuizAnswerTime moeten wel geregistreerd worden in Analytics. Door ze als losse parameters te versturen, is het duidelijker en wordt het hiermee ook mogelijk om meer context mee te sturen.
Nieuwe standaard parameters
Je kunt je eigen parameters verzinnen en registreren, maar Analytics heeft ook een hoop standaard gebeurtenissen en parameters toegevoegd. Door standaard gebeurtenissen te gebruiken, komt het mooier in rapportages te staan. Enkele voorbeelden van standaard gebeurtenissen die beschikbaar zijn:
- earn_virtual_currency en spend_virtual_currency. Voor als je virtuele munten en/of gamification gebruikt op je website. Daarbij heb je parameters zoals item_name en virtual_currency_name waarmee je kunt specificeren waar het om gaat.
- tutorial_begin en tutorial_end. Voor als je een onboarding proces of uitleg geeft.
- share
- sign_up en login
Per bedrijfstak zijn er nog specifieke parameters die je kunt toepassen. Heb je bijvoorbeeld een spel, dan heb je de gebeurtenissen level_up, level_start en level_end met parameters zoals level_name waarmee je de voortgang van gebruikers makkelijker kunt meten.
Voor een lijst van alle gebeurtenissen en bijbehorende parameters kun je kijken in de documentatie van Google. In de zijbalk kun je kijken naar gebeurtenissen voor bijvoorbeeld Retail/Ecommerce, Travel, Games, Jobs enzovoort.
Analyse Hub en Google BigQuery
Ga je dieper in Analytics duiken, dan kom je terecht op Analyse Hub. Analyse Hub was een feature die alleen beschikbaar was voor GA360 gebruikers, een betaalde dienst van Google. Met Analyse Hub kun je makkelijk statistieken en gebeurtenissen visualiseren.
Ook een nieuwe feature die uit GA360 is overgenomen, biedt de mogelijkheid je data te analyseren in BigQuery. Daarmee heb je alle vrijheid om complexe logica en algoritmes los te laten op jouw Analytics data.
Conclusie
GA4 is een grote stap richting de toekomst van Analytics. Met meer mogelijkheden, maar ook veel opties die ik nog niet besproken heb, zoals cross-device measurement, offline conversies en attributies.
GA4 zal nog wel een tijdje aan ontwikkeling onderhevig zijn. Bepaalde rapportages zoals e-commerce missen nog wat statistieken die allicht in de komende tijd nog toegevoegd zullen worden.
Toch kun je een bestaande Universal Analytics upgraden naar GA4 zonder Universal Analytics te verliezen. Dat maakt testen met GA4 probleemloos. We zijn benieuwd wat jullie van de nieuwe GA4 vinden? Zijn jullie tegen dingen aangelopen of hebben jullie fantastische nieuwe dingen ontdekt? Laat het ons weten op Twitter.