Veel eigenaren en marketeers kennen Google Analytics. Dit is het online meetprogramma van Google waarmee je inzicht krijgt in prestaties van websites, webshops of apps. In 2019 lanceerde Google al een betaversie van Google Analytics App + Web. In het afgelopen jaar is Google deze tool blijven ontwikkelen. Inmiddels is de naam veranderd naar GA4 en wordt het geadviseerd in Google Analytics om deze versie te implementeren in jouw online platform. Het kan dus goed zijn dat jij dit ook ziet en dan is het uiteraard handig om te weten wat het is en wat je er mee kunt!
Wat is GA4 en wat is het verschil met de huidige Google Analytics Universal?
Vrijwel elke organisatie heeft Google Analytics Universal: hiermee meet je de meest globale statistieken. Denk aan het aantal bezoekers, de prestaties per kanaal, prestaties per apparaat en conversies. Dit zijn allemaal hele nuttige zaken om te meten en vooral gebaseerd op sessies.
Met GA4 wordt er meer focus gelegd op gedrag. Hiermee maak je als het ware een verdiepingsslag om het gedrag van websitebezoekers te gaan begrijpen. In GA4 bekijk je dus statistieken die gebaseerd zijn op zogeheten “events”. Een event kan bijvoorbeeld een klik zijn, scrollgedrag of het bekijken van een video.

Waarom is dit belangrijk om te gaan gebruiken?
Er zijn meerdere redenen waarom het goed is om dit te gaan gebruiken:
1. Wees voorbereid op de Google core update 2021
In 2021 gaat Google weer een grote update doorvoeren. Google wil dat haar gebruikers op super goede websites terecht komen die kwalitatief goed zijn. Het Google algoritme zal in 2021 meer gaan letten op gebruikerservaring. Hoe bezoekers interactie hebben met jouw website of webshop zal dus invloed gaan hebben op jouw posities in zoekmachines.
Als jij bijvoorbeeld vervelende pop-ups op je website hebt, dan zal dit niet ten goede komen van je posities in de Google zoekmachine en bestaat het risico dat je minder verkeer gaat realiseren. Echter: als jouw website goed in elkaar steekt, zal dit juist beloond worden door het algoritme. Hoe meer bezoek jij weet te realiseren dat goede interactie heeft met jouw website of webshop, hoe beter!
2. Je kan je beter verplaatsen in jouw bezoekers
Marketing draait om het kunnen inleven in je doelgroep. Hoe jouw doelgroep zich gedraagt op je website is dan ook belangrijk om te weten. Je wilt weten wat bezoekers doen en welke acties zij uitvoeren. En ook de “why” is belangrijk! Waarom klikken zij op de video of scrollen zij op een bepaalde pagina? Dit soort inzichten kan je veel makkelijker krijgen met de GA4, waardoor jij je online doelgroep beter gaat leren begrijpen.
Een groot voordeel van GA4, is dat cross-platform beter mogelijk gemaakt wordt. Hiermee kun je bijvoorbeeld bezoekers die via jouw app oriënteren, een goed aanbod doen op het moment dat zij op je website zijn. Super waardevol dus.
3. Verzamel vroegtijdig bruikbare data
Het is goed om GA4 alvast in te stellen om data te verzamelen. Google Analytics werkt niet met terugwerkende kracht. Dus hoe eerder jij dit instelt, hoe meer data je hebt om te analyseren. En dat is waardevol op het moment dat je er iets mee aan wilt! Een bijkomend voordeel van GA4 is dat het vrij eenvoudig te implementeren is, met een paar klikken is het klaar en je hoeft, in principe, niks aan te passen aan de code in je website.
4. Meet betrokkenheid in plaats van bouncepercentages
Het einde van bouncerate is nabij! En dat is goed nieuws voor partijen die werken met landingspagina’s of one-page websites. Google gaat de bouncerate namelijk laten vervallen en gaat kijken naar de betrokkenheid. Een bezoeker wordt meegenomen in de statistieken in GA4 zodra één van de volgende voorwaarden voldaan wordt:
- De website of webshop staat minstens 10 seconden open op de voorgrond.
- Er is een conversie geactiveerd.
- Er zijn 2 of meer pageviews / screenviews uitgevoerd.
Bezoekers die niet verder klikken, maar wel interactie hebben op je website, worden dus meegenomen in de statistieken. En dat is waardevol voor je inspanningen op het gebied van online marketing. Je krijgt namelijk meer inzicht in het gedrag van bezoekers die maar 1 pagina op je website bezoeken. Waar je voorheen geen inzicht had in het gedrag van deze bouncers, heb je dat in de toekomst wel! En dat kan je weer ook weer gebruiken voor je remarketingcampagnes.

Ons advies voor GA4?
GA4 is een nieuwe tool van Google die je zeker alvast kan (laten) instellen voor jouw organisatie. Hoewel er nog elementaire zaken in de huidige weergave missen om er echt goed gebruik van te kunnen maken, is het goed om alvast te starten met verzamelen van data.
De realistische voorspelling is dat Google GA4 blijft verbeteren en verrijken met inzicht in het komende jaar. Voor nu is het verstandig om GA4 alvast in te stellen en dit te laten draaien naast de huidige Google Analytics Universal. Ondertussen kan de nieuwe GA4 weergave doorgespit worden om waardevolle inzichten te vinden voor jouw organisatie.
Meer lezen?
Lees Webstories een nieuwe marketingmiddel de blog over Web Stories voor marketing.