Ontdek alles over Loyalty Marketing!
“Hoe krijg ik meer nieuwe klanten?” Iedere ondernemer is bezig met deze vraag. Over het algemeen zijn alle marketinginspanningen, denk aan SEA, SEO, Social, TV maar ook outdoor gericht op het binnen halen van nieuwe klanten of opdrachten. Telecomproviders en energiemaatschappijen zijn hier vooral kei in.
“WiFi tot in alle hoekjes en gaatjes. De eerste 3 maanden slechts €29,- en normaal €41,50 en met gratis monteur!"
Nieuwe klanten aantrekken
“Ja, maar dat is logisch!” hoor ik je denken. Je hebt toch nieuwe klanten nodig om te groeien? Voor een deel klopt dit. Mijn naam is Niels Botterblom. Ik ben online marketing team lead bij OrangeTalent. Regelmatig zit ik met opdrachtgevers om de tafel om deze en andere en marketingvraagstukken te beantwoorden. Nieuwe klanten aantrekken is een manier om te groeien. Met de nadruk op een. Het is namelijk niet dé enige manier. Bedenk je eens hoeveel moeite het kost om een nieuwe klant aan te trekken… Om dit te verduidelijken pak ik het Google-model erbij.
See
Dit gaat om het moment dat een potentiële klant voor het eerst in contact komt met jouw bedrijf.
Think
Na de see-fase komt de prospect in de think-fase. Dit wordt ook wel de overwegingfase genoemd. Dit is het moment dat iemand zich bewust wordt van zijn behoefte. Vervolgens gaat de prospect actief op zoek naar een oplossing om in de behoefte te verzien.
Do
In deze fase staat de prospect op het punt om de aankoopbeslissing te nemen. “Ga ik deze schoenen nu hier halen of wacht ik nog een maand?” Herkenbaar? Op dit moment balanceert de prospect op het randje en hij neigt ernaar om een betalende klant te worden. Hij of zij is er al van overtuigd dat jouw oplossing, de juiste is!
Care
De care-fase is de periode na de initiële aankoop. Vaak wordt deze fase vergeten. Dit is het moment om ervoor te zorgen dat een klant een trouwe klant wordt. Zorg dat je de klanten aan je weet te binden!

Marketing is onmisbaar!
De meeste ondernemers zijn doordrongen van het feit dat marketing belangrijke is. Hier geven ze geven dan ook (schoorvoetend) aan toe. Wat we in de praktijk vaak zien is dat stopt nadat iemand de do-fase is gepasseerd. De website bezoeker heeft immers al een aankoop gedaan. Waarom zou je dan nog investeren? Enkele ondernemers die moeite stoppen in de volgende stappen, blijven veelal steken bij niet optimaal uitgevoerde remarketing. Denk hierbij aan dat moment dat je letterlijk achtervolgd door een tsunami aan banners, vol met producten die je een minuut geleden hebt aangeschaft. Hoe vervelend is dat? Je slaat zo de plan volledig mis, en het heeft zelfs een averechts effect.
Wat is Loyalty marketing?
Maar… Wat was dat loyalty marketing ook alweer? Dat komt in deze alinea aan bod. Loyalty marketing is goed uitgevoerde remarketing! Dit is dat je door waarde toe te voegen de frequentie van het aantal herhaalaankopen verhoogt. In de praktijk: iemand heeft net een paar dure schoenen bij je gekocht. Wat doe je dan? Het tonen van bijbehorende schoenverzorgingsproducten is een logische tweede stap. Daarnaast zijn er genoeg andere manieren om klanten te verleiden. Bij loyalty marketing draait het om het mooiste woord van de Nederlandse taal: wederkerigheid.
Gift en tegengift!
Wederkerigheid is de onderlinge verplichting in een relatie om een gift te beantwoorden met een tegengift. Simpel gezegd: jij koop een product bij mij en ik geef je daar iets voor terug. Van oudsher kennen we dit principe al. Denk aan de zegeltjes die je vroeger kreeg bij je wekelijkse boodschap. Bijvoorbeeld bij de bakker of slager om de hoek. Tegenwoordig gaat het grotendeels via een app of digitale spaarkaart. Toch blijft het principe hetzelfde: Jij koopt boodschappen bij mij en ik geef je spaarpunten terug. Als je dan genoeg gespaard hebt, kun je de punten inwisselen! Dan ontvang je een mooie beloning voor het harde sparen.
Succesvol principe
Dit principe van wederkerigheid werkt. Uit onderzoek is gebleken dat een loyaliteitsprogramma zorgt voor 80 procent meer herhaalaankopen. Daarnaast zorgt het voor een stijging van de gemiddelde orderwaarde met 33 procent. Wie wil dat nou niet?

Hebben webshops de boot gemist?
Retailers onder andere de Albert Heijn, Hema en BakkerBart (en nog veel meer) hanteren dit principe al jaren en met succes. De vraag luidt dan nog: waarom is deze trend niet overgeslagen naar het web? Juist daar waar de concurrentie het hoogst is, en het belang van kennis en “persoonlijke” van de fysieke winkelier niet gelden. Vaak geven webshops wel kortingscodes weg in ruil voor een inschrijving voor de nieuwsbrief. Het is dan nog de vraag of dit echt loyalty marketing is… Ik denk dat dit hopen op de korte termijn is met omzet- en margeverlies.
Hoe werkt loyalty marketing in de praktijk?
Voor onze opdrachtgevers voeren wij dit uit in de praktijk. Voor de opdrachtgever Dromenwinkel zijn we onlangs gestart met een online spaarsysteem. Bij elke online aankoop ontvangt je ‘droompunten’. De punten kunnen ingewisseld worden voor kortingen of specifieke producten uit de webshop. De eerste resultaten van de afgelopen tijd zijn al veelbelovend!
Een loyaliteitsprogramma opzetten, zo doe je dat!
Hoe zet je dan zo’n loyaliteitsprogramma op? Dit is niet iets wat er ‘even’ bij doet. Dit vraagt onder andere om een uitgedacht plan. Geef hierin antwoord op onderstaande vragen:
- Wat is het doel?
- Wat mag het kosten?
- Welke middelen ga ik inzetten?
Het is belangrijk dat mensen de beloning verzilveren. Dit is een van de belangrijkste factoren die bepaald of een loyaliteitsprogramma succesvol is. Onthoud dat het programma waarde moet toevoegen aan de customer lifetime cycle van jouw klant. Zorg dat je voor je bedrijf inzichtelijk maakt. Wat bij jouw bedrijf past? Daar komen wij graag samen met jou achter.

Kom met ons in contact!
Wil jij je klanten op een ludieke manier belonen? Of ben je nieuwsgierig geworden? Dan komen we graag met je in contact. We gaan graag in gesprek over de kansen voor jou ondernemen.