Je hebt een nieuwe Mac of hebt je Mac opnieuw geïnstalleerd en wilt zo snel mogelijk aan de slag gaan — ik heb op een rij gezet hoe je je Mac instelt zodat je een head start hebt.
Homebrew
Mijn eerste aanbeveling is om Homebrew te installeren. Homebrew is een pakketbeheerder voor macOS die via je terminal programma’s kunt installeren, deïnstalleren en nog veel meer.
Om Homebrew te installeren voer je het volgende commando uit in je terminal:
/usr/bin/ruby -e \"$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)\"
Als Homebrew eenmaal geïnstalleerd is kun je Homebrew gebruiken in je terminal met de keyword brew
. Type bijvoorbeeld brew help
en je krijgt een lijst met mogelijke commando’s. Een programma installeren kun je met het commando: brew install
gevolgd door een programmanaam. Je hebt zelfs de mogelijkheid om een specifieke versie te installeren, door middel van het @ teken.
Om een voorbeeld te geven: brew install annie@0.9.6
Benieuwd of je jouw programma kunt installeren via Homebrew? Gebruik het commando: brew search <naam>
of bekijk en zoek door deze lijst: Brew Formulae
De volledige documentatie van Homebrew kun je hier vinden: Brew Documentatie
De kern van jouw ontwikkelomgeving
PHP
Bij OrangeTalent werken wij voornamelijk met PHP. Bij een nieuw geïnstalleerde Mac zal een verouderde PHP versie aanwezig zijn. Uiteraard willen we de nieuwste versie installeren en daar komt dan Homebrew goed van pas. PHP installeren op met het volgende commando: brew install php
MySQL
MySQL is een managementsysteem voor databases en ook te installeren via Homebrew.
Installeer de laatste versie van MySQL via dit commando: brew install mysql
.
Dit zal MySQL versie 8.0 installeren, mocht je problemen krijgen bij het koppelen van je PHP code aan je database, lees dan deze fix even door: MySQL 8.0 Fix
Composer
Composer is een dependency manager voor PHP, en tegenwoordig onmisbaar. Installeer Composer via dit commando: brew install composer
Test daarna of Composer succesvol is geïnstalleerd door in je terminal de keyword “composer” te typen, mocht je het volgende in beeld krijgen, dan is de installatie geslaagd.
Mocht je dit niet te zien krijgen, probeer het dan in een nieuw terminalvenster.
De documentatie van Composer: Composer Documentatie
Lokaal hosten van je projecten
Valet
Nu we Composer geïnstalleerd hebben kunnen we de — wat mij betreft — beste tool installeren die macOS en Laravel te bieden heeft; namelijk Valet. Valet is een ontwikkelomgeving voor macOS en helaas niet beschikbaar voor Linux of Windows.
Valet installeren we niet via Homebrew, maar via Composer, met het volgende commando: composer global require laravel/valet
Nu Valet geïnstalleerd is kun je valet install
uitvoeren in je terminal, dit zal de installatie afronden.
Het mooie aan Valet is dat wanneer je een algemene map gebruikt waar al je projecten in staan, al deze projecten automatisch beschikbaar zijn in je browser met het domein extensie “.test”.
Mocht je nog vragen hebben of meer wil weten over Valet, hier is de volledige documentatie: Valet Documentatie
De teksteditor, zo veel keuze…
Programmeren op papier, dat kan, maar je zult toch echt een teksteditor moeten gebruiken om jouw programmeerwerk op het scherm te kunnen zien. Welke teksteditor is geschikt om mee te beginnen? Er zijn veel keuzes. Als ik uit mijn eigen ervaring spreek, dan is dit mijn top 3:
Sublime Text
Dit is misschien wel de snelste teksteditor, straight to the point, weinig poespas. Uiteraard zijn er plugins/extensies te installeren, mocht je dat nodig vinden. Sublime Text is overigens geheel gratis te gebruiken, mocht je af en toe een popup die vraagt of je een licentie wilt aanschaffen niet erg vinden.
Visual Studio Code
De teksteditor van Microsoft. Deze teksteditor heeft mijn persoonlijke voorkeur, hij is snel, overzichtelijk en een ingebouwde terminal. Er zijn veel extensies beschikbaar om deze editor naar jouw smaak te verfijnen.
PHPStorm
Mocht je net beginnen met het programmeren van PHP dan zou ik niet direct beginnen met PHPStorm, gewoon omdat je de basis nog niet kent. PHPStorm is namelijk erg goed in het automatisch aanvullen van code. Mocht je eenmaal de basis goed door hebben dan is er eigenlijk geen andere teksteditor die kan tippen aan PHPStorm. PHPStorm is overigens niet gratis, tenzij je een licentie van je opleiding hebt gekregen.
https://www.jetbrains.com/phpstorm
Aanvullende applicaties
Er zijn nog veel meer applicaties die ik dagelijks gebruik. Zowel privé als op het werk, hier een kleine opsomming.
Alfred
Elke Mac komt standaard met Spotlight, de zoekfunctie om bestanden en applicaties te zoeken. Alfred is een vervanging op Spotlight met een paar toegevoegde functionaliteiten:
- Thema’s
- Zoeken op het internet
- Gebruik statistieken
iTerm
Dit is een vervanging voor de standaard terminal van de macOS. iTerm heeft veel meer functionaliteiten in vergelijking tot de standaard terminal.
Slack
Slack is een communicatieprogramma voor gesprekken, zowel binnen als buiten het bedrijfsleven.
Sequel Pro
Dit is een programma om je databases mee te beheren. Makkelijk in gebruik en overzichtelijk.