De stage van Eise Snijder
Zoeken
Ik zat in de laatste periode van mijn examenproject. Een moment waarop ik besefte dat het toch wel handig is om te beginnen met het zoeken naar een stage. Door rond te vragen en te kijken kwamen er een paar opties naar boven. Na het tevergeefs solliciteren bij één van deze opties begon het zweet mij een beetje uit te breken. Ik had toch echt een stage nodig om te slagen!
Gelukkig waren mijn opties nog niet op. Na wat navraag op school bleek OrangeTalent een ideaal bedrijf te zijn. De leraren waren erg te spreken over de stagebegeleiding en de investering die zij doen in personeel.
Na het horen van deze goede punten hoefde ik alleen nog maar te solliciteren. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ik was aan de late kant en dat is een risico. Toch raapte ik de moed bij elkaar en vroeg ik aan Maarten Bode over een mogelijke stage bij OrangeTalent. Hij reageerde hier positief op en vroeg of ik op gesprek wilde komen.
Na een gesprek ben ik aangenomen en heb geen spijt gehad van mijn keuze.

Eerste weken
Vol spanning begon ik samen met twee andere stagiairs aan mijn stage. Normaal heb ik niet zoveel spanning, maar ik voelde me toch wel zenuwachtig. Je weet natuurlijk nooit hoe het echt gaat uitpakken. Vrij snel kwam ik erachter dat deze zorgen volkomen onnodig waren; de stagebegeleiding was namelijk ongelofelijk goed. Wij werden in de eerste weken goed en duidelijk geïnformeerd over de werkwijze van het bedrijf en vervolgens ingewerkt door een mooi team van developers.

Een eigen product
Stage bij een bedrijf met honderden klanten, die allemaal vragen en aanpassingen hebben, betekent: meer dan genoeg werk voor een stagiair. Tijdens mijn stage was ik dan ook veel bezig met het beantwoorden van vragen en maken van aanpassingen. Hier gaf ik veel prioriteit aan en daarom ging de progressie van mijn eigen product niet snel. Toen onze projectmanager Maurits Schraven en mijn begeleider Maarten Bode hierachter kwamen, gingen zij in gesprek met mij. Ze legde nadruk op het feit dat ik hier niet als werknemer ben, maar als stagiair. “Tickets zijn leuk om te doen en hebben vaak prioriteit, maar wij willen ook dat je, je eigen product afrondt waar je trots op kunt zijn”. Toen werd mij nog duidelijker dat OrangeTalent stagiairs niet als goedkope werkkrachten ziet, maar als een investering. Best een openbaring na al die bijbaantjes.
De feedbacktool
Maar wat is je eigen product dan? Dat is de prachtige feedbacktool van OrangeTalent. Mijn opdracht was duidelijk: maak een tool waar wij enquêtes in kunnen maken en kunnen versturen naar klanten. Na wat denkwerk begon ik met programmeren. Dat ik nog weinig ervaring had met Laravel merkte ik op het eerste feedback moment. Ik maakte een paar domme fouten en schreef veel code wat in de helft minder kon. Met goede feedback en wat inlezen staat daar toch mijn eigen mooie product!

Laatste respect
Bij deze een lijstje met punten waar ik respect voor heb bij OrangeTalent:
- Elke week broodjes bestellen bij Broodje Schouten (mijn portemonnee was al leeg na een maand);
- Drie stagiairs tegelijkertijd begeleiden;
- Niet-programmeurs die mijn technische uitleggen begrijpen (Jip-en-Janneketaal beter beheersen staat op mijn leerpunten lijst);
- Maarten die voor mij in totaal zo’n 100 handtekeningen heeft gezet;
- Alle programmeurs waarvan ik telkens een database nodig had;
- Stagiairs die het volhouden om 20 minuten te wachten voordat ze een vraag stellen;
- Het koffiezet apparaat waar optimaal gebruik van wordt gemaakt!
Heel erg bedankt!
Aan OrangeTalent en haar werknemers: bedankt voor de goede begeleiding en het geduld wat jullie hadden om mij veel te leren over programmeren, klantcontact en procesmatig werken. En om gepast af te sluiten, een quote van Maarten: “En nu weer aan het werk”.
