Op donderdag 16 februari vond het Social Today Event van Frankwatching plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Samen met Helen hebben we diverse talks bijgewoond en ons weer laten bijpraten over de laatste trends en ontwikkelingen in het social media landschap. Wij delen 4 trends met je om net als ons geïnspireerd te worden.
1. Eén biljoen actieve Metaverse gebruikers in 10 tot 15 jaar
Dit is de voorspelling die Meta, het bedrijf die Facebook en Instagram beheert, doet. Al enkele jaren investeren zij in Metaverse: een virtuele wereld waarin gebruikers samenkomen van over de hele wereld in eigen gemaakte virtuele werelden. Metaverse springt hiermee in het gat dat je nooit meer een concert hoeft te missen, dat je met vrienden een avondje door de woestijn kan wandelen en dat je op enorme schaal personeel kan trainen.
Metaverse is een onderdeel van de Web3.0 ontwikkeling: na de telefoon, internet en mobiele telefoons wordt voorspeld dat dit de volgende grote ontwikkeling wordt. Bedrijven als Heineken, Hilton Hotel, Vogue en Wendy's hebben inmiddels hun pilots draaien met hun eigen virtuele werelden. Laatst genoemde pakt er zelfs een concurrentievoordeel mee, zoals je kan zien in onderstaande video.
2. Zo zet je een internationale social media strategie op
Bloemen Bureau Holland promoot bloemen wereldwijd. Bloemen zijn een van de grootste exportproducten van Nederland. Het Bloemen Bureau Holland promoot daarom bloemen in landen die het meest importeren: Frankrijk, Engeland en Duitsland. Zij hebben een unieke website voor elk land opgezet en zijn vervolgens lokaal bloemenfanaten opzoeken die kunnen helpen met promoten. Zo zorgen ze dat alle uitingen kloppen op lokaal niveau en de juiste boodschap op de juiste manier verteld met het juiste beeld. Want wat in Engeland goed werkt, kan compleet floppen in Frankrijk. Bloemen Bureau Holland betrekt deze lokale partners actief bij het opzetten van social media berichten. Zo weten zij inmiddels miljoenen Europeanen effectief te bereiken via Facebook - want daar zit de doelgroep waar zij op mikken.
Bekijk ook het filmpje hieronder voor een voorbeeld van hun uitingen:
3. Hoe je video marketing wél inzet
Als trainer Filmen en Productie met je smartphone, komt Geertje Algera genoeg video-fouten tegen. Tijdens Social Today ging zij in op de tien meest gemaakte fouten. We nemen je graag mee in haar bevindingen.
Allereerst maken veel bedrijven video's zonder de doelgroep te bepalen. Een video maken voor iedereen is tenslotte gedoemd om te mislukken. Ook inzetten op mega-dure camera's of producties is niet nodig. Een documentaire of videoclip kan zelfs met een telefoon geschoten worden, mits het licht goed is. De videoclip hieronder is op een iPhone 11 Pro geschoten.
Ondertiteling is ook een must voor video's. Niet automatisch gegenereerde ondertiteling vanuit de social kanalen, maar zelf gemonteerde ondertiteling heeft de voorkeur. En horizontale video's? Dat is niet meer de standaard. Mensen bekijken alles met hun mobiele telefoon, dan zijn verticale video's vele malen prettiger om te bekijken dan horizontale video's. Het scrolt ook makkelijker mee in de feed, dan horizontale video's.
4. Wat vertel je op welk kanaal? Gebruik deze tips!
De ANWB is actief op Facebook, Youtube, TikTok, Instagram, Twitter en LinkedIn. Maar hoe zorg je nieuwe content op elk kanaal? Eerst de verhalen dan de kanalen is hun antwoord. Een hellingproef kan namelijk elke keer met een ander verhaal gedeeld worden. Herhalen mag, maar het verhaal blijft hetzelfde. Alleen de manier waarop je het vertelt veranderd. Zolang het verhaal maar afgestemd op het kanaal. Denk je bijvoorbeeld dat een verhaal concurrentiegevoelig is? Dan heb je juist je sweetspot te pakken op LinkedIn. En schets je op Instagram een ideaalbeeld? Dan doe je op TikTok precies het tegenovergestelde. Daar is de content authentieker en rauwer. Gebrek aan inspiratie voor onderwerpen? Denk dan aan wat je vertelt op verjaardagen. Wat is het gesprek in de 'blokje kaas kring'?