Je organisatie groeit. Mooi toch? Vaak is het vinden van nieuw personeel echter lastig. De zoektocht naar een nieuwe werknemer kan soms aardig wat tijd in beslag nemen. Zonde als de respons dan ook nog eens matig is of totaal niet aansluit bij wat je zoekt. Met deze tips wordt personeel werven een fluitje van een cent.
Stap 1: Maak een goede vacature
Om de juiste ‘match’ te vinden is het van belang dat de vacature de gewenste kandidaat omschrijft. Klinkt logisch, maar toch gaat het hier vaak fout. Het spreekwoord ‘Bezint eer ge begint’ gaat hier dus zeker op. Denk bij het opstellen van de vacature goed na over wat voor kandidaat je zoekt. Zoek je een specialist met een aantal jaren ervaring of juist een starter die klaar is voor zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt? Ben je op zoek naar een starter, vermeld dan niet dat enkele jaren werkervaring een vereiste zijn. Dergelijke onnodige vereisten kunnen kandidaten weerhouden om te reageren op de vacature.
Zorg er voor dat de vacature lekker leest en geef het een duidelijke structuur. Schrijf geen lappen tekst, maar vertel een kort en helder een verhaal. Trigger je doelgroep door je teksten op ze af te stemmen. Schrijf actief en maak het persoonlijk. Spreek de lezer dus aan met u, je of jij in plaats van kandidaat. Een grappige noot doet het ook altijd goed!

Neem in de vacature ook zeker een bedrijfsomschrijving op. Geef een duidelijke én kloppende omschrijving van je activiteiten, werkomgeving en cultuur. Potentiële kandidaten kunnen zo beter inschatten of zij passen bij de organisatie. Zo voorkom je teleurstellingen voor jezelf én voor de sollicitant. Denk vooraf ook na over de drijfveren van de kandidaat. Vaardigheden zijn vaak aan te leren, de drive van medewerkers niet. Wil je vooraf echt weten wat voor vlees je in de kuip hebt, dan kun je in de vacature ook een specifieke opdracht vermelden. Maar ook hier geldt: maak de drempel niet te hoog.
Stap 2: Promoot je vacature
Als de vacature eenmaal klaar is, is het van belang om deze bij de juiste doelgroep onder de aandacht te brengen. Het alleen plaatsen van de vacature op je website en hopen dat de juiste kandidaat dit ziet is een beetje achterhaald. Tegenwoordig zijn er online allerlei technieken om je vacature onder de juiste doelgroep te promoten. Social media is hierin onmisbaar geworden. Via platforms als LinkedIn, Facebook en Twitter kun je niet alleen jouw vacature promoten, maar ook direct in contact komen met geschikte kandidaten.
Een mooi voorbeeld is Facebook Advertising. Met Facebook Advertising kun je de vacature op de tijdlijn van mensen laten verschijnen zonder dat ze jouw pagina volgen. Je stelt hierbij zelf in wie het bericht te zien krijgt. Regio, leeftijd, geslacht en andere kenmerken als opleiding en branche kunnen hier worden geselecteerd. Zo genereer je de juiste kandidaten naar je vacature. Op LinkedIn is deze mogelijkheid is ook beschikbaar met LinkedIn Jobs. Met deze technieken vergroot je het bereik van je vacature, maar wel binnen de juiste doelgroep.

Natuurlijk kun je de vacature ook uitzetten op online vacaturebanken zoals de Nationale Vacaturebank. Voordeel hiervan is dat je ook echt mensen bereikt die op zoek zijn een baan. Een groot nadeel is dat jij niet kunt bepalen wie het ziet. Het bereik is dan wel enorm, maar de kwaliteit wellicht niet.
Stap 3: Zorg dat je opvalt
Wanneer de vacature bij potentiële kandidaten onder de aandacht wordt gebracht, is het belangrijk dat de vacature ook echt wordt bekeken. Zorg er voor dat je vacature opvalt en doe iets onverwachts. Geef je vacature een aansprekende, originele en duidelijke titel. Zo wek je de aandacht en genereer je een click.
Wees ook creatief met de tekst. Voorkom clichés zoals ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ en een ‘open’ cultuur. Wees creatief met de kopjes en denk verder dan de standaard ‘functie-eisen’ kopjes. Plaats je de vacature op social media? Voeg dan zeker een goede afbeelding toe. Posts met een afbeelding vallen meer op dan posts met alleen tekst. Daarbij zien mensen liever een afbeelding dan een lap met tekst. Wil je echt opvallen, maak dan een vacaturevideo. Kortom, wees creatief en zorg dat je vacature eruit springt!
Hulp nodig bij het werven van personeel?
Laat ons je helpen om de spring in het veld voor jouw vacature te vinden!