"We willen hoger komen in Google". Het is een wens die vaak uitgesproken wordt door ambitieuze ondernemers die we bij OrangeTalent spreken. Doel? Meer klanten krijgen via de website. Hoger komen in de zoekresultaten van Google is een proces dat constante aandacht vraagt. Per dag worden 2,7 miljoen nieuwe pagina's toegevoegd op het web, dus het is belangrijk om jouw bestaande pagina's up-to-date te houden. In dit blog wil ik je inspireren zelf aan de slag te gaan met scoren in de Google zoekmachine.
Wees als Wikipedia!
Wikipedia komt bijna altijd tevoorschijn in de top 3 organische zoekresultaten in de Google machine bij informerende zoektermen. Een beetje afkijken bij Wikipedia kan geen kwaad.
Deze score bereikt Wikipedia door een ijzersterke SEO structuur in combinatie met een enorme hoeveelheid content. Wikipedia heeft maar liefst 1.972.765 artikelen online staan. Het is dan logisch dat er zo vaak een Wikipedia artikel getoond wordt dat past bij jouw zoekopdracht.
Een sterke SEO structuur bestaat grof gezegd uit:
- Short tail content.
- Long tail content.
- Een duidelijke structuur op je website.
Door op de juiste wijze met jouw eigen encyclopedie aan de slag te gaan, gaat jouw bedrijf hoger scoren in Google. Een goede SEO structuur op je website is namelijk fijn voor Google en jouw bezoeker. Het resultaat? Meer organisch bezoek op je website.

Scoren met content
Boeiende content is cruciaal in de strijd om de hoogste plekken in Google. Google let hierbij op een aantal factoren:
- Hoe lang blijft de bezoeker op je website?
- Wordt er vanaf andere websites gelinked naar jouw content?
- Maak je gebruik van interne links?
- Wat is de context van de content?
- Wie heeft de content geschreven?
Tijdsduur op de website
Blijven bezoekers lang op jouw website? Dat is voor Google een teken van relevantie. Een bezoeker die lang op je website blijft is namelijk geïnteresseerd in wat jij te vertellen hebt. Google ziet precies hoelang mensen op jouw website zijn en laat dit ook meewegen in jouw waardering.
Links op de website
Daarnaast stralen links van externe websites naar jouw website autoriteit uit, anderen vinden jouw content ook relevant. Interne links zorgen voor een duidelijke context en een gebruiksvriendelijke website. Google ziet door interne links hoe de zoektermen met elkaar verbonden zijn en welke context de content heeft.
Context van content
De context van content zorgt ervoor dat Google jouw content begrijpt. De zoekterm "bank vergelijken" kan namelijk op meerdere manieren gebruikt worden. Je wilt verschillende soorten zitbanken afwegen of je bent op zoek naar de bank met de hoogste rente. Context zorgt ervoor dat Google dit beter kan begrijpen. Context breng je aan door meerdere zoektermen in je content te verwerken.

Online reputatie
De online reputatie van de website waarop content wordt aangeboden weegt ook mee in de rangschikking van de website in de Google zoekresultaten. Ontvang jij veel links van andere websites? Dan ziet Google jou als een betrouwbare bron.Hoe begin je?
Het begint met de selectie van zoekwoorden die gekoppeld zijn aan jouw expertise, onderneming, product of dienst. Door het gebruik van de juiste woorden, begrijpt Google de content (en de context hiervan) beter.
Short tail content
Kort en bondige zoektermen bevatten 30% van alle zoekopdrachten in Google. Short-tail content bevat één tot drie woorden in de zoekopdracht, bijvoorbeeld: "online marketing bureau" of "bank" en kenmerkt zich door algemeenheid en een hoog zoekvolume. Wanneer iemand zoekt op "online marketing bureau"- heb je eigenlijk nog geen idee wat ze precies willen bereiken.
Omdat er veel zoekvolume op short-tail zoekwoorden zit, is het interessant op deze zoekwoorden vindbaar te zijn. Een goede positie in de zoekmachine gaat echter gepaard met grote investeringen door de hoge concurrentie op deze woorden.
Long-tail content
Vanaf 4 woorden (long-tail) in de zoekopdracht wordt de zoekopdracht specifiek. Bijvoorbeeld: "online marketing bureau inschakelen" of "zwarte leren hoekbank kopen". Long-tail zoektermen kenmerken zich door een lager zoekvolume en minder concurrentie, met een hele duidelijke intentie. Hoge posities op long-tail zoektermen scoren daarom goed. Het is heel duidelijk wat iemand wil wanneer die zoekt op "online marketing bureau inhuren". En daarnaast: 70% van alle zoektermen bestaat uit long tail zoekwoorden!
SEO-structuur
Door jouw long-tail content te plaatsen onder jouw short-tail woorden, plaats je jouw content op een logische plek in je website. Jouw website wordt eigenlijk als een boek: je hebt verschillende hoofdstukken (short-tail), die bestaat uit meerdere paragrafen (long-tail) met daarin waardevolle content voor de lezer. Zorg dat je inhoudsopgave ook voorin de website staat! Dit kan bijvoorbeeld op de hoofdpagina zijn, waar de meeste bezoekers beginnen op jouw website.

En nu aan de slag..
Kies eerst short-tail zoektermen die relevant zijn voor jouw bedrijf waar je content over kan schrijven. In het geval van OrangeTalent zouden dit de volgende woorden kunnen zijn:
- Webdesign
- Online marketing
- Website bouwen
- Webshop bouwen
- Online verkopen
- Content strategie
- Huisstijl ontwikkelen
- etc.
Dit zijn stuk voor stuk onderwerpen waar onze expertise ligt en waar we waardevolle content over kunnen schrijven. Binnen elke categorie selecteren we onderwerpen waarover we gaan schrijven. Het kan je uiteraard uitsmeren over een langere periode. Jouw artikelen plaats je onder deze short-tail categorieën zodat ze makkelijk vindbaar zijn op jouw website.
Het gebruik van interne links
Wikipedia gebruikt het veelvuldig. Er is zelfs een Wikpedia spelletje waarbij je wordt uitgedaagd om zo snel mogelijk op een bepaald onderwerp te belanden via de interne links.
Interne links zijn klikbare woorden die je doorsturen naar een pagina met informatie over dat woord. Deze interne links zijn relevant voor jouw bezoekers (en daarmee ook voor Google). Daarnaast zorg je er voor dat je niet alles hoeft uit te leggen, aangezien je mensen doorverwijst naar die specifieke pagina. Als ik bijvoorbeeld al een pagina over de betaalmogelijkheden voor webshops heb, hoef ik er hier niet nog eens over te schrijven als ik over webshops schrijf.
Daarnaast helpen interne links Google beter te begrijpen waar jouw geschreven pagina's over gaan. Je begeleidt jouw bezoekers en Google op deze manier makkelijk door je hele website.
Conclusie
Door jouw eigen encyclopedie te maken op je website, verhoog jij jouw hoge posities in Google. Je biedt relevante informatie, creëert waardevolle content en helpt Google met interne links. Laat die hoge posities in Google maar komen!
Wil jij meer weten over hoger komen in Google of goede content schrijven?
Laat het ons weten!