Het einde van het jaar nadert, dat is dé tijd om de koers te bepalen voor 2021. Plannen die inspelen op trends. Er zijn vele trends in het online landschap. Zo ook voor social media. In dit blog deel ik de 10 opvallendste trends die ik tegenkwam voor social media in 2021. Het is een lijst van ontwikkelingen die ik vond in mijn zoektocht langs de meest invloedrijke blogs en platforms.
Niet elke trend hoeft relevant te zijn voor jouw bedrijf. Daarom vraag ik je om te kijken naar wat voor jouw relevantst is om het komende jaar op in te zetten.
1. Influencers verliezen geloofwaardigheid
De opkomst van influencers heeft de afgelopen jaren een enorme toevlucht genomen. Veel relatief onbekende personen hebben zich ontpopt tot bekend persoon met vele volgers op social media. Ze worden benaderd door merken om hun producten te promoten. Ze vergroten hiermee het bereik van het merk door de producten te delen met hun volgers. Gezien het succes van deze vorm van marketing, proberen veel personen hun volgersgroep te vergroten. Om zo een ware influencer te worden.
Toch blijkt dat de geloofwaardigheid van de influencers in 2021 onder druk zal staan. Diverse publicaties hebben daar aan bijgedragen. Wil je echt weten welke influencer of welk contentplatform van waarde is voor jouw organisatie? Laat je dan goed informeren!

2. Klantenservice via DM en Messenger
De drempel om in contact te komen met een merk of bedrijf wordt lager. Waar je eerst moest mailen of telefoneren, kun je nu gemakkelijk chatten. Dit zie je terug in het gedrag van consumenten en klanten. Voor een korte vraag gebruikt de doelgroep DM of Messenger om snel antwoord te krijgen. Door de chatmogelijkheid kun je snel én gemakkelijk schakelen met je klanten. Het voordeel? Efficiency. Mensen reageren doorgaans sneller op een kort chatbericht, dan wanneer er over en weer gebeld moet worden.

3. Medewerkers inzetten voor zichtbaarheid en naamsbekendheid
Van employee advocacy heb je misschien wel eens gehoord. Een chique naam voor het inzetten van je eigen medewerkers om de zichtbaarheid en naamsbekendheid van jouw bedrijf te vergroten. Je ziet dit het afgelopen jaar op LinkedIn steeds vaker terug. Door medewerkers in te zetten, kunnen zij fungeren als ambassadeur. Een persoonlijk bericht komt tenslotte geloofwaardiger over dan bedrijfscontent. Daarnaast weegt het algoritme van social media kanalen persoonlijke posts hoger, dan bedrijfsposts.

4. TikTok neemt een toevlucht
TikTok is dit jaar hard gegroeid als social media kanaal. De korte, creatieve en humoristische filmpjes, die op het platform geplaatst worden, zijn razend populair. Ook voor 2021 zul je deze vorm van video’s terugzien. Andere kanalen pakken dit ook op, zoals Instagram. Instagram biedt een eigen mogelijkheid aan van korte filmpjes onder de naam Reels. Eerder schreef ik een blog over TikTok en wat je er zakelijk mee kunt, dat kun je hier teruglezen.

5. Content dat snel weer verdwijnt, blijft populair
Onder content dat snel verdwijnt, verstaan wij Stories. Content dat tot 24 uur op een profiel blijft staan. Stories zijn inmiddels niet meer weg te denken bij een social media kanaal. Alle platformen waaronder: Whatsapp, Snapchat, Instagram, Facebook en LinkedIn bieden deze functionaliteit aan. Inmiddels zijn er ook WebStories geïntroduceerd in de zoekmachine van Google.
Op het ene platform worden Stories meer geplaatst dan op het andere platform, maar de insteek blijft hetzelfde. De populariteit van Stories zit hem in schaarste. Zoals uit de beïnvloedingsprincipes van Cialdini blijkt, zijn mensen doorgaans gevoelig voor tijdsbeperking.
6. Likes op Instagram verdwijnen!?
Instagram heeft het al vaker laten vallen; de weergave van het aantal likes van een post zal verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal likes negatieve gevoelens oproepen bij personen die het platform gebruiken. Instagram is bedoeld om foto’s te delen en interactie met elkaar te hebben. Hier hoort een statistiek over populariteit niet bij.
Het verbergen van likes wordt tot nog getest. En Instagram is nog in beraad over het daadwerkelijke moment dat het wordt ingevoerd. Mocht dit bekend worden gemaakt, dan laten we dit uiteraard weten.

7. Augmented reality geeft een extra laag aan merkervaring
De bekendste vorm van augmented reality is een gezichtsfilter. Er zijn oneindig veel soorten en maten. Op Snapchat en Instagram worden de filters voornamelijk gebruikt. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen.

Merken zullen in 2021 steeds meer dimensie aan hun merkervaring geven door augmented reality te gebruiken. Hiermee geven zij personen zelf de kans om een unieke foto te maken met de aangeboden filter. Op deze manier komen ze in contact te komen met een merk of bedrijf.
8. Social E-commerce neemt toe via Pinterest en Facebook
Waar de voorhand ligt op inspiratie, komt E-commerce ook steeds meer om de hoek kijken bij Pinterest en Facebook in 2021. De twee aspecten versterken elkaar. Door inspiratie kan iemand getriggerd worden om een product te gaan kopen. En andersom kan iemand na het kopen van een product op zoek gaan naar inspiratie om het product te gebruiken.
In Facebook kun je via Catalog Manager producten koppelen aan een pagina of een post, zodat deze rechtstreeks gekocht kunnen worden vanuit Facebook. Pinterest brengt producten tot haar recht in beeld en plaatst een link naar het product. Zo komt een bezoeker vanuit social media direct op de productpagina en kan het gemakkelijk bestellen.

9. Belang van communities speelt op
Misschien ben jij wel lid van een groep of een platform en anders ken je vast wel iemand die dat wel is! Dit kan gaan om een groep waarin tips worden gedeeld of waar producten worden verkocht of aangeboden zoals een weggeefhoek. De stijgende lijn van het afgelopen jaar zet het komende jaar door. Want de opkomst van zulke groepen, ook wel communities genoemd, neemt nog steeds toe.
Zakelijk gezien kun je hierop inspelen door een community aanmaken om tips over het onderwerp van jouw business te delen of actief deel te nemen in een bestaande community. Het voordeel hiervan is het netwerk aan relevante mensen voor jouw merk of bedrijf.
10. Content met maatschappelijk karakter en humor is populair
Het afgelopen jaar kan het niet aan je voorbij zijn gegaan. Er zijn een tal maatschappelijke vraagstukken en gebeurtenissen die een opmars maakten. Hier wordt door veel mensen en bedrijven op social media aandacht aan besteed. Natuurlijk moet je eerst overwegen of het verstandig is om als merk of bedrijf te mengen. Er is vaak ook een neutrale mogelijkheid om erop in te haken. Door bijvoorbeeld de juiste toon te zetten. Gebruik een vleugje humor bij een bericht of campagne, daarmee kun je veel bereik en betrokkenheid genereren.
Nieuwsgierig naar meer tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media!
