Sinds de coronapersconferenties een feit zijn, is Nederland een echte Bekende Nederlandse Gebarentolk (BNG’er) rijker: Irma Sluis. Dit is een mooi voorbeeld van het toenemende belang van insluiting van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten in de Nederlandse samenleving. Het streven naar diversiteit en inclusiviteit wordt gemeengoed. Maar hoe zit dit eigenlijk online? Is digitale toegankelijkheid ook voor bedrijven steeds meer van belang? Daarover lees je hier meer.
Waarom is digitale toegankelijkheid een must?
Niet alleen de Nederlandse samenleving is een bekende gebarentolk rijker, wij bij OrangeTalent ook! Vanuit haar tomeloze interesse is Julia hard aan het leren voor haar cursus tot gebarentolk. Bij OrangeTalent vinden we toegankelijke websites heel belangrijk, want: “een website beoordeel je niet alleen op zijn looks” aldus Niels Callenbach. Naast de looks is toegankelijkheid net zo belangrijk! Toch wordt dit (helaas) vaak vergeten… Het resultaat? 4 miljoen Nederlanders die je in de wachtkamer zet. Want zij kunnen door hun beperking geen klant bij je worden. 1 op de 4 Nederlanders heeft namelijk een online beperking. Een goede website of webshop is toegankelijk voor iedereen. Wees eens eerlijk: hoe toegankelijk is jouw website of webshop eigenlijk?
Toegankelijke websites of webshops
Ook deze ‘één op de vier Nederlanders’ wil je bedienen, want anders zijn ze wég. De oplossing? Een toegankelijke website of webshop, die beter te begrijpen is voor circa 25% van je bezoekers. Lees verder voor een aantal tips hoe je dankzij uitstekende accessibility meer bezoekers trekt én meer omzet behaalt.
Bijna 1 op de 4 Nederlanders heeft een online beperking
Eerst nog even over die 4 miljoen mensen met een online beperking. Dat zijn echt niet alleen ouderen met een gezichtsbeperking of een gehoorprobleem. Er zijn ook mensen die kleurenblind zijn. Zij zien de hyperlink in een tekst al gauw over het hoofd. Hierdoor missen ze bijvoorbeeld jouw aantrekkelijke aanbieding. En neem de laaggeletterden. In Nederland wonen ruim 2,5 miljoen (!) volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij haken direct af als het lettertype te klein is, de tekst te ingewikkeld of de menustructuur onduidelijk.

Drempelvrij voor optimale klantbeleving
Een goed gebouwde website en webshop werpt nooit drempels op. Als webbouwer creëer je daarom een drempelvrije omgeving waarin alle content ook bereikbaar is voor mensen met een online beperking. Het is niet alleen fijn voor je bezoekers, het is ook goed voor je organisatie. Want met een drempelvrije website wordt jouw content toegankelijk voor meer mensen. Op alle devices: smartphone, notebook en tablet. Uiteindelijk draagt een toegankelijke website of webshop bij aan meer conversie. Nóg een voordeel: met een toegankelijke website geef je het goede voorbeeld. Je oogst daarmee sympathie.
Een rekenvoorbeeld: stel dat je nu nog een omzet van € 1.000.000 hebt, met een conversie van 3%.
Houd je rekening met toegankelijkheid en weet je daardoor de conversie (het percentage bezoekers dat iets doet of bestelt op je website of in je webshop) te verhogen met slechts 10%? Dan stijgt je omzet al met € 100.000 per jaar!
Óp naar een toegankelijke website
Ben je overtuigd van het belang van een toegankelijke website of webshop? Dan is de volgende vraag: hóe dan? Hoe realiseer je een drempelvrije website of webshop waar ook mensen met een online beperking graag komen? Zeven praktische tips:
1. Zorg voor duidelijke formulieren
Een duidelijk formulier kan al een fikse drempel wegnemen voor mensen met een online beperking. Ouderen vinden bijvoorbeeld het invullen van een formulier ingewikkeld. Zet er daarom op zijn minst duidelijke verwijzingen (tags) bij. Hiermee stuur je de gebruiker. Je neemt de bezoeker aan de hand mee. Wat wil je precies vermeld zien in elk veld? Geef ook duidelijk aan wat er nog mist. Zoals: ‘Uw voornaam is nog niet ingevuld’. En zorg dat elk veld een andere kleur krijgt nadat dit is ingevuld.

2. Zorg voor video mét ondertiteling
Uit onderzoek blijkt dat veel website bezoekers liever een video bekijken over een product of dienst dan dat ze er een tekst over lezen. Ook laaggeletterden vinden dit fijner. Voor mensen met een visuele beperking is video een prettig middel, omdat er geluisterd kan worden. Let op: vergeet niet om de video te ondertitelen. Zo help je de mensen met een gehoorbeperking. Trouwens, iedereen vindt ondertiteling fijn, want daarmee kun je de video ook zonder geluid volgen.
3. Verhoog het contrast
Veel mensen hebben last van kleurenblindheid. Voor hen is het lastig om letters en achtergrond te onderscheiden. De webbouwer verhelpt dit onder meer door het contrast te verhogen. Dat maakt de letters scherper en zorgt voor een beter onderscheid met de achtergrond. Meer informatie vind je op colourcontrast.cc.
Extra tip: je kunt in Photoshop de instellingen wijzigen en testen hoe het ontwerp uitpakt voor bepaalde types kleurenblindheid.

4. Zet duidelijke Alt-tags bij afbeeldingen
Blinden en slechtzienden kunnen de tekst op een website laten voorlezen. Daar bestaan allerlei tools voor. Denk aan screenreaders als JAWS. Of aan de VoiceOver bij iOS en macOS. Let wel op dat deze software alleen kijken naar woorden en niet naar afbeeldingen. Vul daarom heel consistent de alt-tag in. Dat is de informatie in het bijschrift bij de foto. Schrijf in sec op wat je ziet, zodat de screenreader ook die tekst voorleest. Zo hoort je bezoeker, ondanks zijn beperking, toch wat er op de afbeelding staat.
5. Zorg voor duidelijke call-to-actions en links
Wees heel concreet en duidelijk, ook in je call-to-actions en links. Schrijf dus niet: ‘Lees meer’ of ‘klik hier’, maar kies voor heldere, beschrijvende links. Waarom? Omdat de bezoeker dan weet wat hij op de volgende pagina kan verwachten of kan doen. Dat is niet alleen fijn voor de bezoeker, maar ook fijn voor Google. Dan weet Google beter waar de volgende pagina over gaat. Het is daarom niet zo erg als de tekst wat langer is, zeker niet in lopende teksten. Voorbeelden:

6. Bouw je website volgens de internationale standaarden
Het is verstandig je website te laten bouwen volgens de internationale web standaarden en technische specificaties, onder meer aanbevolen door het Word Wide Web Consortium (W3C). Een schermlezer kan zo een website goed begrijpen. Met W3C wordt je content toegankelijk voor mensen met een online beperking en indexeren zoekmachines jouw website beter. Dit uit zich in goede vindbaarheid!
7. Zorg voor draagvlak binnen je organisatie
Je website of webshop is nooit af. Zorg er bij de doorontwikkeling dus beslist voor dat je rekening blijft houden met toegankelijkheid. Dat lukt alleen als ook jouw collega’s weten wat toegankelijkheid inhoudt en hoe ook zij daaraan kunnen bijdragen. Kortom: zorg voor draagvlak en bewustzijn.

Belangrijk: de WCAG-richtlijnen
Het belang van accessibility kreeg de afgelopen jaren steeds meer aandacht. Toch blijft de regelgeving nog achterwege. Best opmerkelijk, want de overheid streeft naar een inclusieve samenleving. De Participatiewet heeft tot doel dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Dat vraagt ook om toegankelijke websites en webshops. Tot nu toe gelden er alleen eisen voor de (semi-)overheid. Sinds 23 september 2020 moesten álle overheidswebsites al voldoen aan de internationale richtlijn WCAG 2.0 AA. De overheid hoopt dat maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven volgen. Wil je daar nú al mee aan de slag? Op www.wcag.nl vind je een toelichting van alle criteria voor WCAG 2.0 AA.
Stichting Drempelvrij
In Nederland hebben we een gewaardeerd keurmerk om websites op toegankelijkheid te beoordelen. Dit waarmerk van Stichting Drempelvrij hanteert de niveaus 1, 2 en 3, vaak weergegeven in de vorm van sterretjes. De niveaus 1 en 2 komen voor een groot deel overeen met de internationale richtlijnen WCAG A en AA. Niveau 3 van Drempelvrij sluit meer aan bij de Webrichtlijnen 2. Met het keurmerk laat jouw organisatie of bedrijf zien hoe serieus jij toegankelijkheid neemt. Je profileert je ermee.
Toegankelijkheid zelf checken
Voor het zelf testen van toegankelijkheid zijn meerdere online tools beschikbaar. Een veelgebruikte applicatie is Accessibility Insights for Web. Deze installeer je in je Chrome-browser. Als je daarna een website of webshop bezoekt, open je de plug-in voor een check-up. Kies voor een snelle of een uitgebreide test: de FastPass of de Assessment. Het resultaat: een handig overzicht met de belangrijkste sterke en zwakke plekken. Voor een second opinion kun je Wave gebruiken.

Investeren in drempelvrije website
Misschien zie je op tegen de kosten van een drempelvrije website of webshop. Dat is gelukkig nergens voor nodig, want een toegankelijke website of webshop kost niet meer dan 5 tot 10% van de totale bouwkosten. Daarmee ben je in één klap online toegankelijk voor 4 miljoen extra bezoekers. De investering verdient zichzelf dus beslist terug.
Iedereen heeft recht op toegankelijkheid
Er valt in Nederland nog veel te winnen, want zo vanzelfsprekend is accessibility nog niet. Tijdens deze Week van Toegankelijkheid is, terecht, extra aandacht voor hoge drempels in winkels en te smalle voetpaden voor rolstoelers. Ook online zijn veel verbeteringen mogelijk. Pakweg de helft van alle commerciële websites houdt niet of nauwelijks rekening met toegankelijkheid, blijkt uit onderzoek van Stichting Accessibility in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens (oktober 2018). Vooral bezoekers met een gezichtsbeperking kunnen daardoor geen bestelling plaatsen. Het College wil dat de overheid met richtlijnen komt die recht doen aan het VN-verdrag handicap (juli 2016). Daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Je kunt die stap nu al maken!
OrangeTalent vindt dat iedereen recht heeft op toegankelijkheid. Een beperking mag helemaal geen rol spelen in de samenleving, ook niet online. Toegankelijkheid krijgt bij ons dus hoge prioriteit. We helpen je graag mee om een bestaande website of webshop toegankelijk te maken of een nieuwe drempelvrije website te bouwen. Natuurlijk kunnen wij ook een website controleren om te checken waar de zwakke plekken zitten.

Wil jij ook meer bezoekers en meer omzet dankzij een toegankelijke website of webshop?
Maak vandaag nog een afspraak of vraag een quickscan aan.