Bijna iedereen het kent fenomeen Stories wel. Korte verhalen die verschijnen bovenaan in de tijdlijn van een social media kanaal. Deze verhalen zijn 24-uur beschikbaar om te bewonderen en verdwijnen vervolgens weer.
Stories zijn enorm populair. Bijna elke gebruiker van een social media platform heeft hier wel eens mee geëxperimenteerd. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Genoeg over Social media Stories, want Google kondigt aan deze vorm van content ook beschikbaar te maken in haar zoekmachine. Hello Web Stories!
Wat zijn Web Stories?
Een Web Story is een visueel beeld dat ondersteunend werkt om een bepaald onderwerp te verduidelijken. Zoals je hierboven vast al ondervonden hebt, zullen Web Stories veel weg hebben van de Stories die we kennen uit social media, maar er zijn ook verschillen.
Zo is een Web Story, zoals de naam al zegt alleen beschikbaar voor web. Verder zijn Web Stories langer dan 24 uur beschikbaar en werkt het ontwerpen anders. Waar je gewend bent om zelf gifjes, tekst en stickers toe te voegen, vraagt het ontwerpen van een Web Story om technische kennis. Tenzij je een tool als MakeStories of Tappable gebruikt. Het is ook mogelijk om een Story op de website te implementeren, waarbij je kunt “tappen” om naar het volgende beeld te gaan.
Veel onderzoeken hebben bewezen dat video of foto meer tot de verbeelding spreekt en de aandacht van iemand pakt, dan tekst. Wanneer je iemand vraagt om een filmpje te kijken, zal de motivatie hoger liggen, dan wanneer je iemand vraagt een onderzoek te lezen. Stories spelen feilloos in op deze visuele trend.

Creëer Web Stories
De enige manier om echte Web Stories te maken is met AMP, in ieder geval dat is het enige wat Google gebruikt. AMP is een framwork dat ook voor andere doeleinden op websites wordt gebruikt. Ik zal niet te diep ingaan op de techniek. Maar met AMP kun je doormiddel van code een Story ontwerpen en programmeren naar wens. Eigenlijk zou je het een mini website kunnen noemen. In deze blog kun je meer lezen over de techniek van Web Stories.
Een andere mogelijkheid is werken met plugins. Wie werkt met o.a. Wordpress en Magento, zal weten dat plugins kunnen worden toegevoegd aan je website. Er is een speciale plugin ontwikkeld om Web Stories mee te maken. Wanneer je deze plugin download, verschijnt een knop waarmee je Web Stories gemakkelijk vanuit het CMS kunt maken.
Mocht je, je niet willen wagen aan development, kun je er ook voor kiezen om met een tool te werken. Er zijn een aantal tools beschikbaar die het mogelijk maken op een Web Story te maken. MakeStories of Tappable bijvoorbeeld. Deze tools hebben een complete editior tot hun beschikking waarmee je Web Stories naar wens kunt maken. Gebruik je creativiteit!
Beschikbare Web Stories
Er zijn al een aantal Web Stories beschikbaar. Zowel internationaal als nationaal. Deze voorbeelden laten zien dat Web Stories snel eigen gemaakt kunnen worden. De bedrijven hebben Web Stories geïntroduceerd op de website en worden getoond in de zoekresultaten. Voorbeelden zijn:
- De Web Story van Input magazine gaat over het prototype van de elektrische Ford Mustang. (zie Story hierboven)
- Nu.nl maakte een Web Story over hoe je een astronaut wordt door Russisch te leren en te survivallen. De Story is zichtbaar in de zoekmachine. (zie onderstaande foto)
- Refinery29 beeldt met een Web Story uit hoe geld gemaakt wordt.
- En Lonely Planet deelt doormiddel van een Web Story vijf bestemmingen voor het bekijken van wilde dieren met kinderen

SEO voor Web Stories
Zoals je wellicht weet, controleert het algoritme van Google welke content in de zoekmachines verschijnt. Dit wordt gecontroleerd op relevantie, autoriteit en kwaliteit. Net als bij pagina’s zal Google de content in de Web Stories scannen op deze drie speerpunten om de positie in de zoekresultaten te bepalen.
Om direct een goede positie te bemachtigen met je Web Story, moet je rekening houden met de eisen van Google. Met de volgende tips weet je zeker dat je in ieder geval in de goede richting bent.
- Kies voor video’s. Hiermee vergroot je de betrokkenheid van een gebruiker met je Web Story.
- Gebruik woorden uit je zoekwoordonderzoek en plaats deze in je story. Maximaal 280 karakters per pagina.
- Maak gebruik van Story Telling: door je te richten op het verhaal geef je meer waarde aan je content.
- Gebruik maximaal 70 karakters voor je titel.
- Controleer de Web Story op techniek: code, metagegevens, een header en een logo in het juiste formaat en verhouding.
Meer tips over de richtlijnen lees je in de documentatie van Google.
Ben jij klaar voor Web Stories?
Aan de hand van deze blog heb je hopelijk een beeld bij het fenomeen Web Stories. Ik kan mij ook voorstellen dat je nog vragen hebt over de manier waarop je Web Stories kunt inzetten, hoe je ze precies maakt en waar je allemaal aan moet denken. Daar helpen mijn collega’s en ik, je graag bij.
Wat eerst belangrijk is om te doen, is het stellen van een doel. Waarom zou jij als organisatie Web Stories willen inzetten? Zodra je dat weet kun je, je inspanningen hierop inzetten. Je kunt hiermee alles wat je uitvoert terugbrengen naar dit doel om te kijken of het daar aan bijdraagt en het helpt om het doel te bereiken.
Web Stories zijn in ieder geval een nieuwe mogelijkheid om onder de aandacht te komen in de Google zoekresultaten. Je kunt gebruikers een unieke ervaring bieden om jouw (merk)verhaal te beleven. Er zijn genoeg informatiebronnen en tools beschikbaar om snel aan de slag te kunnen. We zijn benieuwd naar welke unieke ideeën jij ermee zou willen realiseren.
Lees tevens meer over Social Media Trends in 2021.