Ga naar content
OrangeTalent

Het online carnavalsonderzoek

Het carnaval seizoen breekt weer aan. Een goede reden voor OrangeTalent om eens te onderzoeken wat het online zoekgedrag is onder Nederlanders. Waar zoeken we op als het gaat om carnaval? En wat voor kostuums willen we? Welke kostuums zijn populair of juist minder populair? Welke carnavalssteden zijn het meest in trek? Je leest het in dit artikel! 

Nederlanders zoeken online minder naar carnavalskleding dan voorheen

Er is een neergaande lijn te zien in het zoekgedrag rond carnavalskleding. Voor dames, heren en kinderen wordt er steeds minder online gezocht naar kleding die zij met carnaval kunnen dragen. De uitzondering is carnavalskleding voor koppels. Deze trend zit duidelijk in de lift qua online zoekgedrag.

Meer vraag naar kostuums voor koppels

In 2017 werd er nog maar 1.590 keer gezocht op ‘carnavalskleding koppel’, terwijl dit twee jaar later bijna verdubbeld was naar 3.070 keer. Blijkbaar vinden carnavalsgangers het tegenwoordig steeds leuker om matching kleding te dragen. De reguliere zoektermen laten een daling zien. Bij dames is de neergaande lijn het duidelijkst te zien: van 170.790 in 2017 naar 133.250 in 2018 tot 116.720 in 2019.

Populair: Fortnite, Casa de Papel en Barbie

In de zoekwoordendata is ook goed te zien welke onderwerpen populair zijn. Uit het niets kwamen daar ineens Fortnite en Casa de Papel tevoorschijn. Ook Barbie maakte de laatste jaren een comeback. De standaard outfits als cheerleader, indiaan en clown zijn steeds minder populair. Daarentegen blijven klassiekers als leger-, politie- en piratenkleding nog steeds een hit in carnavalsland. Ook de kostuums voor pitspoezen doen het steeds beter de afgelopen jaren.

Minder populaire kostuums

In de zoekwoordendata is ook goed te zien welke onderwerpen minder populair zijn. Blijkbaar willen Nederlanders zich minder vertonen als cheerleader met carnaval. SWAT kostuums en indianenkostuums zijn ook steeds minder in trek. Op basis van zoekwoorddata zul je niet snel een disney kostuum tegen komen.   

Meer grote maten

Het lijkt er ook op dat er steeds meer mensen met grote maten carnaval vieren. Het aantal zoekopdrachten hiervoor is enorm toegenomen. De populairste maten zijn maat 92 en maat 86.

Tilburg en Breda populairste carnavalssteden online

Breda voert de ranglijst aan als populairste carnavalsstad van ons land qua zoekvolume. Na het Kielegat is het de beurt aan Kruikenstad, oftewel Tilburg. Zij laten Eindhoven, Maastricht en Nijmegen achter zich online.