Notes » Inspiratie » Betaalmogelijkheden voor webshops
Betaalmogelijkheden voor webshops

Betaalmogelijkheden voor webshops

Wanneer je een webshop begint, is het belangrijk vooraf te bedenken welke betaalmogelijkheden je wilt gebruiken. Nog beter is het om te bedenken welke betaalmogelijkheden jouw klanten gebruiken. Het kan de conversie van jouw webshop goed doen verder te kijken dan de betaalmogelijkheid iDeal.

Betaalmogelijkheden voor consumenten

iDeal

iDeal is één van de veel voorkomende betaalmogelijkheiden, vooral in de B2C markt. Consumenten betalen het liefst via hun eigen bank en iDeal is een betrouwbare betaalmogelijkheid. Is jouw webshop gericht op consumenten, dan mag iDeal niet in het rijtje van betaalmogelijkheden ontbreken. 

Bancontact/ Mistercash en SoFORT banking

Komen jouw klanten van buiten Nederland?  Dan is alleen iDeal niet voldoende. Bijvoorbeeld: klanten uit België betalen vaak via Bancontact/ Mistercash. Voor klanten uit Duitsland en omliggende landen is SoFORT banking een handige toevoeging.

Voeg niet onnodig veel betaalmogelijkheden toe aan het bestelproces, maar stel ze wel af op de doelgroep. Zo voorkom je dat bezoekers je website verlaten en bij de concurent gaan shoppen omdat ze daar wel kunnen betalen met de gewenste betaalmogelijkheid. 


Achteraf betalen 

Klarna en Afterpay zijn toonaangevende spelers in de markt van betaalmogelijkheden. Beide partijen bieden de mogelijkheid om achteraf te betalen. Vooral in de consumentenmarkt is dit een gewenste optie. Achteraf betalen is overigens ook zeer geschikt voor de B2B markt.  

Klarna en Afterpay zijn toonaangevende spelers in de markt.

Voor de klant is achteraf betalen een stuk klantvriendelijker dan vooruit betalen. Je straalt vertrouwen uit naar je klanten en het werkt drempelverlagend. Met achteraf betalen zet je de klant veel meer aan het stuur en zet je dus automatisch in op klantenbinding. 

Twijfelen klanten over een product? Met achteraf betalen kunnen ze het bestellen, uitproberen en pas als het naar hun wens is betalen. Bied je geen achteraf betalen aan, dan haken deze twijfelaars af. Immers, in de gewone winkel kunnen ze het product wel uitproberen voordat ze betalen.

Afterpay en Klarna staan garant voor een betaling. Betaalt de consument uiteindelijk niet, ben je alsnog verzekerd van een betaling. 

Betaalmogelijkheden voor de zakelijke markt

Voor de zakelijke markt kun je bij betaalmogelijkheden denken aan betalen op factuur of creditcard.

Creditcard

Als de klant online afrekent met een creditcard zijn de aangekochte producten automatisch verzekerd. Vrijwel alles wat zij met een creditcard kopen, in een winkel maar dus óók online, is gratis verzekerd voor minimaal 180 dagen tegen verlies, diefstal en beschadiging. Dit is wel zo prettig voor jouw klant. Daarnaast geeft creditcard ook een aflevergarantie aan de betaler. Wordt het product om de een of andere reden niet geleverd? Dan krijgt de klant het aankoopbedrag terug gestort. 

Betalen op factuur

Betalen op factuur is een betaalmogelijkheid die niet mag ontbreken wanneer je levert aan de zakelijke markt. Het is nog steeds een veel gebruikte en gewilde betaalmethode bij zakelijke verkopen.
 

Aanbieden van betaalmogelijkheden

Integreer alleen betaalmogelijkheden die interessant zijn voor jouw doelgroep. Een lijst met 15 betaalmogelijkheden schrikt af.

Je kunt ook onderscheid maken in het aanbieden van betaalmogelijkheden. Contant betalen is voor Nederlandse klanten misschien wel een optie, maar voor je Belgische of Duitse klanten niet. Als klanten aangeven dat ze in Nederland wonen kun je de betaalmethode tonen. Geven klanten aan dat ze uit België of Duitsland komen? Dan verberg je de contante betaalmogelijkheid. 

Wat zijn de kosten?


Betaalmethode Bereik (landen) Kosten
iDeal Nederland 29 cent per transactie
Bancontact/Mister Cash België en Luxemburg 3% van de transactiewaarde
SoFORT banking Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland
België en Italië
0,9 % van de transactiewaarde
+ 15 cent per transactie
AfterPay Nederland, België en Duitsland ± 3% van de transactiewaarde
Klarna Nederland, België en Duitsland ± 3% van de transactiewaarde
Overboeking Europa Geen kosten
Contant betalen Nederland Geen kosten
SEPA-incasso Europa 25 cent per transactie
Betalen op factuur Europa Geen kosten
PayPal Wereldwijd 10 cent per transactie


Meer informatie?

Ben je geïnteresseerd in een van de betaalmogelijkheden of wil je graag meer informatie over de betaalmogelijkheden Overboeking of SEPA-incasso? OrangeTalent is bekend met alle mogelijke betaalmogelijkheden en helpt je graag verder.