Notes » Nieuws » Zo kies je goede foto's voor je website
Zo kies je goede foto's voor je website

Zo kies je goede foto's voor je website

Als ontwerper ben ik iedere dag bezig met beelden. De juiste foto’s zoeken, uitkiezen, bewerken en soms ook (laten) maken. Foto’s die jouw boodschap versterken en die passen bij de sfeer van de website. Ik geef een aantal tips en voorbeelden, zodat jij de beste foto’s kunt regelen voor jouw website.

1. Bepaal het onderwerp en de sfeer van je foto’s

Begin met een goed plan van aanpak. Kies welke onderdelen van jouw organisatie in beeld moeten komen. Je medewerkers, je dienst of je product. Of juist jouw doelgroep, de eindgebruiker? Denk vervolgens na over de sfeer van de foto’s. Een luxe uitstraling past als je concurreert op kwaliteit, maar niet als je concurreert op prijs. Wil je betrouwbaar overkomen? Kies dan voor authentieke foto’s en laat zien wat er achter de schermen gebeurt.

InteraktContour laat de menselijke kant van hun zorg zien in de fotografie
Detailfoto's laten goed de kwaliteit van DB Keukens zien

2. Kies voor professionele foto’s

Het inhuren van een fotograaf is een belangrijke investering. Je maakt kosten, maar wanneer je kiest voor professionele foto’s weet je zeker dat de kwaliteit en het formaat van de afbeeldingen optimaal is. Daarnaast maakt een fotograaf precies de foto’s die jij nodig hebt. De onderwerpen die jij belangrijk vindt komen in beeld. Een fotograaf kan foto’s maken met de juiste sfeer en uitstraling. Foto’s die je bovendien goed kunt gebruiken in een brochure of op social media.

De medewerkers van Van Werven laten zien dat ze trots zijn op hun werk
Een fotograaf is expert in belichting en kleur, goed te zien bij deze foto voor St. van den Brink

3. Bekijk of foto’s rechtenvrij zijn

Je kunt ook op internet zoeken naar gratis foto’s voor je website. Let er dan wel op dat je foto’s zoekt die rechtenvrij zijn. Dat zijn foto’s waar je toestemming voor krijgt om op je website te plaatsen zonder dat je de fotograaf hoeft te betalen. Er zijn verschillende soorten rechtenvrije foto’s. Bij sommige foto’s moet je de naam van de fotograaf plaatsen, bij andere foto’s hoeft dat niet. Gebruik in elk geval niet zomaar foto's die je via Google gevonden hebt. Wil je meer weten over de verschillende rechten, kijk dan eens op de website van Creative Commons.

Een aantal van onze favoriete websites met rechtenvrije foto’s zijn:
- Life of Pix
- Unsplash
- New Old Stock 
- Pixabay

Ook een gratis foto kan hertstikke mooi zijn!

4. Combineer foto’s met ander beeldgebruik

Een website met alleen teksten en foto’s kan al goed werken. Maar om je website nog succesvoller te maken, kun je ook nadenken over ander beeldgebruik. Zo kun je met handgemaakte illustraties de sfeer vergroten. En met icoontjes kun je duidelijk communiceren wat jouw kernwaarden zijn. Als de illustraties en icoontjes ook nog eens matchen met jouw huisstijl, wordt de website iets waar je écht blij van wordt.

Op www.zoinjenieuwehuis.nl versterken tekeningen het gevoel van creatief interieurontwerp.


5. Laat (sommige) foto’s bewegen

Maak je website nog mooier en sprekender met bewegende beelden. Een animatie of video versterkt jouw boodschap en prikkelt de bezoeker om langer op jouw website te blijven. Bij animaties en video’s is het wel belangrijk om een goede balans te vinden tussen de kwaliteit en het formaat. Gebruik je een video als achtergrond? Dan kan de resolutie vaak wat naar beneden, om de laadtijd van de pagina te optimaliseren.


Wil je weten hoe je jouw bezoekers kunt verleiden met beeldgebruik?

Stuur mij een mail, dan ontvang je binnenkort een paar conversie verhogende tips!