Je wil komende 12 maanden weer doelen overtreffen en ambities verwezenlijken. Echter heb je nog geen idee hoe. Een doelgericht jaarplan gaat je hierbij helpen. Wij schreven een blog met vijf handige tips waar je op moet letten bij het opstellen van jouw jaarplan. Een doelgericht jaarplan waarmee jij je ambities gaat behalen in het nieuwe jaar en je draagvlak creëert in de gehele organisatie.
1. Terugblikken op vorig jaar en vooruitblikken op komend jaar
Voordat je plannen gaat maken voor het komende jaar is het goed om terug te blikken op het afgelopen jaar. Hoe is afgelopen jaar verlopen? Wat zijn successen en hoogtepunten geweest? Wat zijn uitdagingen waar je tegenaan bent gelopen? En misschien wel het belangrijkste, welke uitkomsten van voorgaande punten neem je mee naar het volgende jaar?
Dit is de start van een eerste vooruitblik op komend jaar. Kijk vervolgens naar ontwikkelingen zowel intern als extern. Wat hierbij kan helpen is om een SWOT-analyse op te stellen. Dit bestaat uit een interne en externe analyse. In een SWOT-analyse kijk je naar intern naar Strengths en Weaknesses. Op extern niveau kijk je naar Opportunities en Threats. Ofwel, sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen.
Tot slot kijk je naar welke doelen je graag wil bereiken in het komende jaar en welke prioriteiten er zijn per kwartaal. In een latere stap ga je invullen hoe je deze doelen gaat bereiken, daar komen we op terug. Het is aan te raden om deze terug- en vooruitblik te doen aan de hand van een vast template.
Om draagvlak te creëren is het van belang om dit niet alleen te doen of alleen met het managementteam. Betrek al vroeg in het proces van jouw jaarplan, afhankelijk van de grootte van je organisatie, ook je medewerkers zonder leidende functie. Door hen al vroeg te betrekken, is de kans groter dat het draagvlak zal hebben.
2. Omzetdoelen en subdoelen SMART formuleren
We noemde het net al kort, de volgende stap is om een hoofddoel en subdoelen te stellen voor komend jaar. Stel ambitieuze doelen, maar geen onhaalbare doelen. Onhaalbare doelen werken demotiverend en is een grote oorzaak dat jaarplannen in de prullenbak belanden. Formuleer deze te allen tijde SMART. Dit zorgt ervoor dat je doelen, echte doelen worden en gemakkelijker om op bij te sturen. Maak ze Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Als voorbeeld voor een webshop nemen we als hoofddoel een omzetdoel. Subdoelen kunnen gemiddelde orderwaarde, conversiepercentages, groei in verkeer of offerte aanvragen zijn. Deze subdoelen dragen bij om het hoofddoel van € X omzet te realiseren. Hoe jij deze subdoelen behaalt beschrijven we in de volgende tip.
Note: focus ook op micro-conversies
Is de klantreis voor jouw product een lang en complex proces? Dan is het ook waardevol om te kijken naar micro-conversies. Micro-conversies zijn kleine stapjes (zachte conversies) in een klantreis die een kwalitatieve voorspeller zijn van aankomende harde conversies. Kleine momenten die een klant net iets verder helpen in zijn proces. Deze momenten die goed te meten zijn en waar je een waarde aan kan hangen. Denk aan het invullen van een checklist, een calculator, een vergelijking van 2 producten, het bekijken van een tutorial, etc. Stuur vervolgens op deze micro-conversies om je kanalen effectiever af te rekenen op behaalde micro-conversies, dan meteen een harde sale.
3. Welke activiteiten zet je in om de subdoelen te behalen?
Nu jij je doelen SMART hebt geformuleerd gaan we nog wat dieper op de subdoelen in. Je hoofddoel behaal je door subdoelstellingen te halen, maar hoe behaal je je subdoelstellingen? Onze tip is om per subdoel te beschrijven welke kanalen je gaat inzetten en welke inspanningen je hiervoor gaat doen om dit te behalen. Beschrijf dit zeer concreet om het plan eenvoudig uitvoerbaar te maken. Zodat jij doelgericht aan de slag kan met jouw subdoelen.
Als voorbeeld nemen we dat wij voor organisatie X een groei van 25% in verkeer in 2023 realiseren ten opzichte van 2022. Eerst bepaal je de kanalen die je hierbij gaat betrekken. In dit voorbeeld zijn dat: organisch verkeer, betaald verkeer, social mediaverkeer, verwijzend verkeer en e-mailverkeer. Vervolgens bepaal je per kanaal, welke inspanningen je hiervoor gaat doen.
4. Maandelijkse prognoses stellen
Een prognose wordt neergezet om een beeld te krijgen wat voor resultaten je moeten realiseren om tot je hoofddoel te komen en geef je gaandeweg het jaar zicht op welke knoppen je moet bijsturen. Hierin neem je ook seizoensinvloeden en voorspelbare marktbewegingen mee, maar dat is niet het hoofddoel van een prognose. Neem de realisatie van afgelopen jaar en jouw gestelde doelen als basis voor jouw prognose. Heb jij in juni 2022 een verkeer van 10.000 behaald en is jouw doel om in 2023 een stijging in verkeer van 5% te hebben, dan wordt jouw prognose voor juni 2023; 10.500.
Waarom je dit moet doen? Door maandelijkse prognoses te stellen kun je jouw geformuleerde inspanningen uit de vorige stap beter plannen en voorbereiden op de toekomst. Hierbij neem je ook je budgetten mee. Is het najaar een kansrijkere periode dan het voorjaar voor jouw organisatie? Pas jouw advertentiebudgetten hier dan op aan en zorg dat jouw SEO-inspanningen voor deze tijd zijn uitgevoerd. Zodat jij al prominente organische posities hebt veroverd in de zoekmachine, voordat het hoogseizoen aanbreekt voor jouw organisatie.
5. Stuur je jaarplan bij
Een andere reden dat jaarplannen regelmatig in de prullenbak belanden, is omdat ze op een gegeven moment niet meer aansluiten bij de realiteit van de dag. Er kunnen allerlei dingen gebeuren waardoor de planning niet meer realistisch is, of waardoor jouw hoofddoel of subdoel onhaalbaar wordt. Denk bijvoorbeeld aan de gestegen gasprijzen dit jaar, waardoor veel bedrijven hun doelstellingen ingrijpend moesten bijstellen. Stuur dus op tijd bij, zodat het jaarplan haalbaar en realistisch blijft.

Wil jij ook digitaal uitblinken met een doelgericht jaarplan?
Naast bovenstaande tips hebben wij nog veel meer kennis om jou te helpen om doelgericht ambities te overtreffen. Wil jij ook grote stappen zetten naar jouw ambitie? Maak een afspraak met één van onze digitale experts. Samen stellen we een plan op waarin jij online gaat uitblinken.