Google I/O 2023 - De AI-aankondigingen op een rij

Datum 15 mei 2023
Leesduur 5 min
Jesse Kamsteeg OrangeTalent
Geschreven door:
Jesse Kamsteeg,
Online Marketeer

Op 10 mei heeft het jaarlijkse Google I/O plaatsgevonden. Google I/O is een terugkerend evenement waarbij de nieuwste technologieën en ontwikkelingen van Google besproken worden. Dit jaar kon kunstmatige intelligentie natuurlijk niet ontbreken. Wij hebben de belangrijkste vijf ontwikkelingen die Google heeft gepresenteerd, op een rij gezet.

1. Google Bard updates

Google heeft aangekondigd dat Google Bard beschikbaar komt in meerdere landen, op het moment van schrijven is Google Bard nog niet beschikbaar in Nederland. Net zoals ChatGPT, is het met Google Bard mogelijk om code te genereren, bugs te verhelpen en op te sporen en fragmenten uit te leggen in 20 verschillende talen waaronder HTML/CSS, Javascript en SQL. Dit allemaal op basis van Google’s nieuwste taalmodel, PaLM2.

Zoals eerder aangekondigd door Google, gaat Google Bard gaat samenwerken met Google Lens waardoor het mogelijk is om een afbeelding op te nemen in je vragen aan Google Bard. Hierdoor worden afbeeldingen omgezet in tekst.

Google Bard wordt ook geïntegreerd in onder andere Docs en spreadsheets. Het wordt dus mogelijk om prompts op te geven in Docs en daarbij gelijk een antwoord te krijgen van Google Bard. Heb je hulp nodig bij het opstellen van een sportschema? Geen probleem, stel een prompt op in Google Bard en Google Bard antwoordt middels een sportschema in Google Spreadsheets.

2. De nieuwe Google-zoekervaring

Over hoe Google kunstmatige intelligentie in gaat zetten in de zoekmachine wordt al een tijdje gespeculeerd, maar tijdens het Google I/O event zijn we weer een stuk wijzer geworden. De nieuwe Google-zoekervaring met behulp van kunstmatige intelligentie is misschien wel de meest impactvolle update sinds jaren.

Bij de nieuwe update verschijnt er bovenaan de SERP (Search Engine Result Pages), na het invoeren van een zoekopdracht in Google, een 'snapshot’ waarin Search Generative Experience (SGE) antwoord geeft op de zoekopdracht, in de vorm van tekst, afbeeldingen en producten. Vanuit de ‘snapshot’ is het mogelijk om websites te bezoeken, of een vervolgvraag te stellen wanneer je nog niet tevreden bent met het antwoord.

Met generatieve AI in Search wil Google het de gebruiker zo makkelijk mogelijk maken en een compleet, maar samenvattend beeld geven van het zoekresultaat. Wanneer een gebruiker op zoek is naar een product wil Google realiseren dat de weloverwogen en complexe aankoopbeslissingen sneller en eenvoudiger worden. Onderstaande afbeelding geeft weer hoe de SERP eruit komt te zien en hoe dit gaat helpen bij een aankoopbeslissing.

  1. Feautured snippet gaat verdwijnen. AI zal zelf een lijst samenstellen met resultaten.

  2. De top 3 zogenoemde ‘blue links’ worden weergegeven aan de rechterkant (op de desktop).

  3. All wordt vervangen door converse.

  4. Je kunt een vervolgvraag generen via ask a follow up.

  5. De organische zoekresultaten zoals op de traditionele manier.

  6. Icoon waarmee er wordt aangetoond dat het resultaat is gegeneerd door AI.

Bron: LinkedIn Brodie Clark

3. Gmail Help Me Write

Help Me Write is een nieuwe generatieve AI-functie in Gmail. Help Me Write zegt het al, deze functie helpt je bij het schrijven en beantwoorden van e-mails. Je opent Gmail en schrijft een korte prompt voor het schrijven of beantwoorden voor een e-mail. Wanneer je ervoor kiest om een mail te beantwoorden, verwerkt Google automatisch de informatie van de mail waarop je antwoord in de mail die je wilt schrijven. Niet tevreden? Pas de prompt aan en genereer een nieuw antwoord tot je tevreden bent en de mail wil versturen. Sommige gebruikers hebben al toegang tot Help Me Write, de verwachting is dat eind 2023 de functie wereldwijd wordt uitgerold.

4. Google Maps Immersive View

Met de immersive view-functie vlieg je als een drone door de straten van je favoriete stad. Met de functie is het mogelijk om op verschillende momenten van de dag verschillende bezienswaardigheden te bekijken. Plan via de Immersive view-functie de route die je wil gaan wandelen of fietsen. Tevens geeft Google Maps ook de weersverwachting aan. Rond de zomer zal Google de Immersive view-functie uitrollen en aan het eind van het jaar zal de functie beschikbaar zijn voor 15 steden, waaronder Londen, New-York en Tokyo.

5. Eenvoudig foto’s bewerken met Google Photos Magic Editor

Foto’s bewerken aan de hand van kunstmatige intelligentie, dat is mogelijk met Googles Magic Editor. Met de functie is het mogelijk complexe bewerkingen eenvoudig te maken, zoals het verplaatsen van objecten of personen. In het voorbeeld hieronder zie je een foto van een kind met ballonnen die deels zijn afgesneden. Je kunt het kind met de ballonnen selecteren en verschuiven. De Photos Magic Editor zorgt ervoor dat de rest van de foto wordt opgevuld door middel van Kunstmatige intelligentie. Naar verwachting is Google Photos Magic Editor eind 2023 voor het eerst te gebruiken door een select groepje gebruikers van de Pixel telefoon.

Een hoop aankondigingen van Google die de komende maanden uitgerold gaan worden! Artificial intelligence is in een stroomversnelling terecht gekomen.

Delen

Want to learn
more about this?