Nieuwe kansen ontdekken - 5 tips om tot goede ideeën te komen

Datum 3 januari 2022
Leesduur 3 min
Geschreven door:
Julia Klein Klouwenberg,
Customer Success Manager
Over Ons OrangeTalent

Bedenken van verfrissende ideeën en het spotten van nieuwe kansen voor je business kan een enorme uitdaging zijn. Een tekort aan tijd, weinig vertrouwen in eigen creativiteit of die van je team, of dat eeuwige gevoel van weer een dagdeel 'opgesloten' zitten zonder nieuwe inzichten.

Ga er mee aan de slag; nieuwe kansen kloppen niet zomaar aan je deur. Daarom delen we graag enkele handige en praktische tips met je om deze kansen met beide handen aan te grijpen. Hieronder staat vijf tips om succesvol nieuwe inspiratie en ideeën op te doen.

1. Neem de tijd

Iets met een open deur, maar een van de grootste valkuilen is het beperkt ruimte maken. Reserveer dus minimaal een dagdeel, dag of meerdere dagen in je agenda. Inclusief voorbereiding, het uitdenken en uitwerken van de ideeën. Neem ook de tijd om je deelnemers voor te bereiden op de sessie.

2. Vraag er een aantal mensen bij

Zelf of samen met je team alles bedenken kan natuurlijk. Grote kans dat je zelf vindt dat je goede ideeën bij elkaar hebt geraapt. Maar zijn dit echt de zaken waar je de komende periode mee aan de slag wil, of moet? Nodig eens wat mensen uit die verder weg staan van de inhoudelijke materie, zij hebben vast vernieuwende ideeën of inzichten. Let wel op dat de groep niet té groot wordt. Beperk de groep tot een max van 8 a 10 deelnemers.

3. Verander van omgeving

Een locatie buiten de bekende kantoormuren of een tijdstip buiten de bekende kantooruren. Een kleine verandering kan al veel doen met het brein van je collega's. Bij ons op de Veluwe zijn veel bossen die zich lenen voor een sessie in de open lucht, gebruik de vrijdagmiddag(borrel) en zorg voor extra goede brandstof.

4. Deel je onderwerpen of uitdagingen op in stukjes

Waar begin je? Genoeg onderwerpen om mee aan de slag te gaan. Deel ze op en zorg dat ze 1 voor 1 aan bod komen. Zet ook een timer of spreek een maximale tijd af. Zo houd je focus. Maak ook ruimte voor alle ideeën die langs komen, ze hoeven niet allemaal direct uitstekend te zijn, maar het kan je helpen te komen tot dát ene goede idee voor het komend jaar!

5. Zet een externe motivator of gespreksleider in

Hoe langer je ergens werkt of eigenaar van bent, hoe moeilijker het wordt om 'buiten-de-lijntjes' te denken. Vraag eens een klant, relatie of huur iemand in als gespreksleider. Diegene kan je helpen om anders tegen zaken aan te kijken, een stapje verder te gaan of je juist aan de kaders te houden.

Waar kun je verder nog aan denken?

  • Zorg dat je de input vastlegt (papier, video of een whiteboard)

  • Weg met de negativiteit, ‘ja maar’ is verboden.

  • Maak gebruik van elkaars ideeën. Ideeën die je in je voorbereiding al eens gehoord hebt.

  • Organiseer een sessie om te evalueren en te selecteren. Na een paar nachtjes slapen kijk je misschien nog net iets anders aan tegen besproken onderwerpen.

  • Koppel terug aan alle deelnemers. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en wellicht zelf nog meer nieuwe initiatieven.

Delen

Want to learn
more about this?